Word weer kind met de VR-film van Kind en Gezin!

11 oktober 2016

Voor de zomer lanceerden we de campagne ‘Meer dino, minder risico’ rond het belang van risicopreventie in de kinderopvang. We verzonden een campagnefilmpje naar de kinderopvang over de belevenissen van Dino in de opvang. De campagne wil kinderopvang warm maken om actief werk te maken van een risicoanalyse in hun opvang. Op de website van Kind en Gezin staan bruikbare tips en handige actielijsten om aan de slag te gaan.

Nu lanceert Kind en Gezin een ‘360° virtual reality’-film waarbij we de kijker weer kind laten worden. Je ontdekt de omgeving door de ogen van een kind. Zo kan je beter inschatten welke risico’s er zijn en wat je kan doen om ze te voorkomen. De VR-film is zowel voor ouders als opvang met of zonder bril te bekijken op www.kindengezin.be/weerkind.

Workshops en vakbeurs kinderopvang
Deze maand organiseert Kind en Gezin gratis workshops over de risicoanalyse voor de kinderopvang.
Tijdens deze workshops krijgen de deelnemers de kans om de VR-film te bekijken door een professionele VR-bril. Zo kunnen ze samen op zoek gaan naar mogelijke risico’s.
Op 14 en 15 oktober staan we op de Vakbeurs Kinderopvang in Antwerpen waar we ook een korte workshop geven. Op onze stand krijgen bezoekers van de beurs ook de kans om even de virtuele kinderwereld in te duiken.

Doel van de campagne
De risicoanalyse is de eerste stap naar een veilige en gezonde opvang. Elke opvang is verplicht een risicoanalyse te doen voor de start, nadien wordt dit proces binnen een cyclus van 2 jaar herhaald. Dat wil zeggen dat de opvang het werk over die 2 jaar kan spreiden.
Met deze campagne willen we zowel organisatoren, verantwoordelijken als kinderbegeleiders overtuigen van het belang van risicopreventie en hen aanzetten om hun risicoanalyse nog eens onder de loep te nemen. Kinderen moeten voluit kunnen spelen in de opvang, en een blauwe plek of schram hoort bij het opgroeien. Maar als de risico’s in kaart zijn gebracht, kan je erger zoveel mogelijk voorkomen.

Virtual Reality: meer dan een ‘gimmick’
Deze film toont hoe innovatieve technologie, sensibiliseren en leren kunnen ondersteunen. Technologie maakt het in deze toepassing mogelijk om ouders en professionals vanuit het standpunt van een kind naar de omgeving te laten kijken. Leuk, maar vooral leerrijk!