Kind en Gezin doorbreekt taboe rond perfect ouderschap met Kraamkaartjes

23 augustus 2017

De eerste weken en maanden na de geboorte van een nieuwe spruit is een zeer hectische en drukke periode voor kersverse ouders. Het gezin opnieuw organiseren, dutjes, borstvoeding, luiers verversen, grote broers of zusjes combineren met de baby, … 

Toch vragen ouders nog te weinig hulp en ondersteuning aan hun vrienden en familie, omdat ze nog te vaak het gevoel hebben dat het dan lijkt of ze het ouderschap niet aankunnen. Terwijl vrienden en familie vaak maar al te graag willen helpen, maar zich niet willen opdringen.

Daarom lanceert Kind en Gezin vandaag de Kraamkaartjes. Een reeks cadeaukaartjes die familieleden en vrienden aan nieuwe ouders kunnen geven om hulp aan te bieden: een vriend die even boodschappen gaat doen, een familielid die een vers gemaakte lasagne komt brengen, een handje hulp bij de was en plas, iemand die wat kleine klusje komt doen, …


kraamkaartjes persberichtJe kan de kaartjes cadeau doen, maar we roepen ouders ook op om ze zelf uit te delen en op die manier op een laagdrempelige en leuke manier om hulp te vragen, iets wat veel ouders vaak niet durven. De eerste testgezinnen hebben de Kraamkaartjes alvast goed kunnen gebruiken.


Niet altijd alles perfect, maar ook niet alleen

Kind en Gezin wil met de Kraamkaartjes aandacht vragen voor realistisch ouderschap: het loopt niet altijd perfect. Bij niemand. En je moet het ook niet alleen doen, leun gerust eens op de mensen om je heen. Dat maakt je geen slechte ouder.

Verpleegkundige Evelyn De Mets van Kind en Gezin: “Ouders worstelen vaak met hoge verwachtingen en sociale druk om perfectie na te streven. Dat leggen ze zichzelf vaak op. Maar niet alles verloopt nu eenmaal altijd van een leien dakje en het is belangrijk dat dat bespreekbaar is.”

Kind en Gezin wil realistisch ouderschap bespreekbaar maken en het taboe helpen doorbreken rond het ideaalbeeld van het ‘perfecte ouderschap’. Want toegeven dat je als kersverse mama of papa niet altijd op een roze wolk zit, blijft voor veel ouders moeilijk.


Postnatale depressie: belangrijke signalen 

Kort na de geboorte, onder invloed van sterke hormonale en lichamelijke veranderingen, hebben veel mama's enkele ‘huildagen’, beter gekend als de babyblues. Bij 10 tot 20 procent van de mama's blijft die sombere stemming langer dan 14 dagen aanslepen. In dat geval kan er sprake zijn van een postnatale depressie met symptomen als somberheid, pessimisme, extreme vermoeidheid, lusteloosheid, huilbuien of agressieve uitvallen. Met de Kraamkaartjes wil Kind en Gezin familie en vrienden nauwer betrekken na de geboorte. Een sterk ondersteunend netwerk voor de ouders kan dergelijke depressies mee helpen voorkomen, of er op zijn minst voor zorgen dat de symptomen eerder worden opgemerkt en bespreekbaar worden gemaakt.

Familie, vrienden en ouders kunnen de Kraamkaartjes gratis bestellen op
www.kindengezin.be

Ouders kunnen daar ook gratis het nieuwe zwangerschapsmagazine van Kind en Gezin bestellen. Een magazine boordevol tips en getuigenissen over de zwangerschapsperiode en de eerste weken na je bevalling.