Grote kinderboeken-inzameling tijdens de Boekenbeurs!

16 oktober 2017

In Vlaanderen groeien vandaag meer dan 130.000 kinderen op in kansarmoede, en uit recente cijfers van Kind en Gezin blijkt dat aantal al meer dan tien jaar op rij toe te nemen. 1 kind op de 8 krijgt dus niet de kansen die het verdient om zichzelf en z’n talenten te ontwikkelen: volgens onderzoek is er al na één levensjaar een achterstand van twee maanden, die nog maar moeilijk kan worden ingehaald.

Wat dan kan helpen om deze kinderen meer groeikansen te
geven? Libelle vroeg de mening van jeugdpsychiater en voorzitter van het Kinderarmoedefonds Peter Adriaenssens, en het antwoord was duidelijk: hen laten lezen. “Door kinderen voor te lezen, breng je taal aan. En wie een bredere woordenschat heeft, kan zich beter uitdrukken, krijgt meer zelfvertrouwen én kracht om die vaak vicieuze cirkel van armoede te doorbreken”, aldus Adriaenssens.

De Libelle-redactie ging hiermee aan de slag en zocht naar een manier om zoveel mogelijk kinderen uit kwetsbare gezinnen aan het lezen te krijgen. Resultaat: een grote Kinderboekenactie, waarbij heel Vlaanderen wordt gemobiliseerd om gelezen kinderboeken (voor 0 tot 6 jaar) mee te brengen naar de Boekenbeurs in Antwerpen - of er ter plaatse eentje te kopen - en ze daar te deponeren in de reusachtige boekenkast op de Libelle-stand. Libelle zorgt er dan samen met Kind en Gezin, Netwerk tegen Armoede en Iedereen Leest - die de actie mee ondersteunen - voor dat de boeken bij de juiste gezinnen terechtkomen. Omdat elk kind een verhaal én een toekomst verdient.

Praktisch
  • Wanneer? Van 29 okt. t/m 5 nov. en van 9 t/m 12 nov.
  • Waar? Aan de Libelle-stand op de Boekenbeurs in Antwerp Expo
  • I.s.m. Kind en Gezin, Netwerk tegen Armoede en Iedereen Leest
Voor alle praktische info en een interview over deze actie kan je contact opnemen met Libelle hoofdredactrice Mie Van der Auwera (0496/23 59 73).

pdf Affiche boekenactie (1MB)