Al 20 jaar lang screent Kind en Gezin het gehoor van baby’s op basis van technologie die hersenactiviteit meet via geluidsprikkels

31 mei 2018

Met de gehoortest sporen we aangeboren gehoorafwijkingen op. De test is veilig, pijnloos, uiterst betrouwbaar en gratis. Het meet de hersenactiviteit na een geluidsstimulus via elektroden bij baby’s van 2 tot 4 weken.
Wanneer de screening aangeeft dat er mogelijks een gehoorprobleem bestaat, wordt er een procedure in gang gezet om alles verder uit te zoeken. De verpleegkundige verwijst de ouders met hun baby door naar een centrum gespecialiseerd in gehoorproblemen bij heel jonge kinderen.

Door die vroege detectie kan snel een professionele begeleiding opgestart worden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een begeleiding die start vóór de leeftijd van 6 maanden een gunstige invloed heeft op de taal- en spraakontwikkeling van het kind en daardoor ook zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo creëren we kansen voor elk kind.

De gehoorscreening gebeurde aanvankelijk met een 'ALGO-toestel',  daarom wordt het ook wel 'ALGO-screening' genoemd. Voor 1998 testte Kind en Gezin ook al het gehoor van baby’s op de leeftijd van 9 maanden met de Ewing-methode, maar die was veel minder accuraat.

Kind en Gezin testte 61 216 baby’s geboren in 2017 in het Vlaams of Brussel Hoofdstedelijk Gewest getest. Dat is 90,6% van alle baby’s geboren in 2017
3330 baby’s werden getest door partners in ziekenhuizen en NKO-artsen. Dat is 4,9% van alle baby’s geboren in 2017. Samen goed voor 96% van alle baby’s in Vlaanderen.

Kind en Gezin stelt gemiddeld bij 2 per 1000 baby’s een aangeboren doofheid of slechthorendheid vast (cijfer schommelt al jaren rond de 2 per 1000).