Boekstart: inzetten op vroege geletterdheid in elke gemeente

2 oktober 2018

Met Boekstart wil Iedereen Leest samen met Kind en Gezin en de bibliotheken in elke gemeente een lokaal netwerk uitbouwen rond leesbeleid en vroege geletterdheid en volop inzetten op professionalisering van partners. Boekstart wil boeken en leesplezier binnenbrengen in gezinnen. Bij een eerste bezoek aan het consultatiebureau op zes maanden krijgen ouders een babypakket mee naar huis. Dat bestaat uit een knisper- of voelboek, een groeimeter (vanaf 2019) en een brochure met informatie over voorlezen en vroeg beginnen. Op vijftien maanden krijgen ouders in het consultatiebureau een uitnodiging van de lokale bibliotheek om daar het peuterpakket op te halen: een mooie Boekstart-draagtas met twee boeken en extra info over taalontwikkeling. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boeken én de bibliotheek te laten ontdekken.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en de Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek. Ook gemeenten zonder consultatiebureau kunnen uiteraard deelnemen aan Boekstart. Het programma is een mooi voorbeeld van hoe verschillende partners binnen een gemeente samen kunnen werken om te investeren in vroege geletterdheid. En dat loont: onderzoek toont aan dat kinderen die al vroeg kennismaken met boeken, taalvaardiger zijn, sneller kunnen lezen én zelfs beter kunnen rekenen. De kans dat die kinderen graag lezen en vaker lid zijn van de bibliotheek is bovendien aanzienlijk groter. Samen in boeken kijken heeft ook een belangrijk positief effect op de band tussen ouder en kind. 

In april 2017 kondigde Minister van Cultuur Sven Gatz aan dat de Vlaamse overheid het programma Boekstart structureel zou ondersteunen vanaf 1 januari 2018. Zo is het voor alle gemeentes en bibliotheken eenvoudiger en financieel haalbaar om in te stappen in het programma. De Vlaamse overheid voorziet in de middelen voor de babypakketten en de gemeente financiert de peutertassen (11 euro).

Boekstart-gemeentes worden door Iedereen Leest ondersteund met het nodige communicatie-materiaal zoals affiches, infobrochures, materialen om de bibliotheek in te kleden en nieuwsbrieven. Daarnaast krijgen ze de kans om mee te doen aan tal van ondersteunende activiteiten, zoals info- en vormingssessies o.a. over interactief voorlezen met baby’s en peuters en communicatie met jonge ouders. Deze sessies staan ook open voor onthaalouders, kinderdagverblijven en vrijwilligers van consultatiebureaus. 

Bovendien wordt er op zaterdag 18 mei 2019 een eerste Boekstart-dag georganiseerd tijdens de week van de Opvoeding. Een mooie gelegenheid voor de bibliotheek en het Huis van het Kind om samen ouders te verwennen met voorlessessies en andere activiteiten. Benieuwd hoe een Boekstart-traject praktisch in zijn werk gaat? Lees alvast het inspirerende verhaal van de gemeente Lille. Verder is de Boekstart-nieuwsbrief een schat aan informatie en inspirerende voorbeelden.