Wereld Prematuren Dag op 17 november 2018

16 november 2018

‘World Prematurity Day’ is een initiatief van de European Foundation for the Care of Newborn Infants. Deze dag wordt voor de 10e  keer georganiseerd en heeft dit jaar als thema ‘Samenwerken met gezinnen in de zorg voor kleine en zieke pasgeborenen’. Wereldwijd werken meer dan 100 landen mee. De typische sokkenlijn met 10 sokjes waarvan 1 paarse mini-sok om aan te geven dat wereldwijd 1 kind op 10 te vroeg geboren is,  staat symbool voor de kwetsbaarheid van deze kinderen.  

Diensten voor niet-intensieve zorgen (N*), diensten voor intensieve neonatologie (NIC) en de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) nemen diverse initiatieven om deze dag in de kijker te zetten. Zo organiseert de lotgenotengroep, VVOC,  op zaterdag 17 november 2018 een familiedag. Dit gaat door in de binnenspeeltuin Den Deugeniet te Ekeren. 

Bij een vroeggeboorte hebben ouders vaak bijkomende vragen en bezorgdheden, zeker ook nog na thuiskomst van het kindje. Drinkt mijn kindje voldoende? Wanneer moet ik het laten vaccineren? Hoe kan ik mijn kindje stimuleren?  Wat met kinderopvang? Vooral kinderen geboren van 32 tot en met 36 volle zwangerschapsweken, ‘matig prematuur’ geboren kinderen, worden minder systematisch (medisch) opgevolgd. Om deze ouders gericht te informeren en hen te ondersteunen in ouderschap en opvoeding werd het ‘Groeiboekje’ verder uitgebouwd met ondersteunende tips op maat van (matig) te vroeg geboren kinderen. Dit infoboekje is samen met de VVOC en diverse experten uitgewerkt. Later dit jaar zal VVOC zorgen voor een gedrukte versie, die via giften kan worden gerealiseerd. 


Contactgegevens pers:
  • Leen Du Bois, woordvoerder Kind en Gezin:
    woordvoerder@kindengezin.be, 0496 59 15 11
  • Anita Verhille, contactpersoon VVOC:
    contact@vvoc.be, 0497 46 35 03

- Download dit pdf persbericht .