Risico’s van arseen in babyvoeding

18 december 2018

Vooral rijstproducten bevatten een hoge concentratie aan arseen. Tegelijk stelt de HGR dat er nog veel onzekerheid blijft over het effect van arseen op jonge kinderen, door een gebrek aan onderzoek. De huidige kennis over de effecten van arseen in voeding zijn louter gebaseerd op bevindingen bij volwassenen. Hun risicogrens is niet te vergelijken met die van kinderen. Kinderen zitten meteen in die risicozone, en zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van aandoeningen.  Daarom is er nog meer nood aan studies en adviezen.

De HGR beveelt voor baby's een evenwichtige voeding aan waarbij zetmeelbronnen niet enkel vervangen worden door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst. Wanneer rijst gekookt wordt, gebeurt dat best in een zes keer zo grote hoeveelheid water, en borstvoeding, koemelk of flesvoeding worden best niet vervangen door rijstdranken. Borstvoeding blijft het product met de laagste concentratie arseen. 
Snacks op basis van rijst worden best ook niet te regelmatig meegegeven aan kinderen. Bij een baby van 1 jaar neemt de arseenconcentratie in het lichaam met 23 procent toe als die per dag twee koekjes op basis van rijst eet. Voor zwangere vrouwen wordt het ook aangeraden om de consumptie van rijst en algen te beperken. 

Het volledige advies nr. 9252  (en advies van 2015) is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad.

Bekijk ook: Wat houdt het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in verband met arseen in voeding voor baby's en peuters in?