Kind en Gezin lanceert 'Mijn Zwangerschap' met info op maat

6 mei 2019

Heel wat zwangere vrouwen voelen zich onzeker en zijn ongerust of alles wel goed gaat. Zij gaan vaker dan vroeger op consultatie bij een arts of vroedvrouw. Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum van de Gezondheidszorg blijkt dat de helft van de Vlaamse vrouwen tijdens een normale zwangerschap zestien keer of meer een huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw bezoekt. En dat terwijl tijdens een normale zwangerschap tien (bij een eerste kind) of zelfs zeven consultaties (vanaf het tweede) volstaan. 

Aanstaande ouders zoeken ook online naar informatie over zwangerschap en geboorte. Ze zoeken verhalen van andere ouders om zich voor te bereiden op het ouderschap. Vaak maken ze zo kennis met Kind en Gezin.  
De medewerkers van Kind en Gezin brengen in hun contacten met ouders dagelijks een aanbod op maat van het gezin. Dat eerste fysieke contact vindt plaats tijdens het derde trimester van de zwangerschap. 

Met de online toepassing ‘Mijn Zwangerschap’ krijgen aanstaande ouders voortaan digitaal maatwerk en heldere informatie. Op een laagdrempelige en klantvriendelijke manier. De beleving van de zwangerschap en de voorbereiding op het ouderschap komen hierbij ruim aan bod. 

'Met een tijdslijn die hun zwangerschap volgt, krijgen toekomstige mama’s en papa’s nuttige informatie van Kind en Gezin op maat. Hiermee zet Vlaanderen een nieuwe stap in de online hulp,' aldus Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Een tijdslijn die de zwangerschap volgt 
Wie een profiel aanmaakt met de vermoedelijke bevallingsdatum krijgt via ‘Mijn zwangerschap’ week na week tips, leuke weetjes, heldere en correcte informatie en getuigenissen op maat. Om die reden moet je ook opgeven of het om een eerste of volgend kind gaat en of de ouder een partner heeft.  
Naast een persoonlijke tijdslijn, staat er een overzicht van folders, brochures en checklists van Kind en Gezin voor toekomstige ouders. Die checklists zijn een handig geheugensteuntje. Wanneer ga je best op zoek naar kinderopvang? Hoe krijg je een kennismakingsgesprek met Kind en Gezin tijdens je zwangerschap? Wanneer moet je je werkgever inlichten? Hoe kan je je al wat voorbereiden op de bevalling? Ouders kunnen ook zelf dingen aanvullen die ze niet uit het oog willen verliezen.  

Integratie met 'Uit in Vlaanderen' via #kgzwanger 
Samen met ‘Uit in Vlaanderen’ biedt  ‘Mijn zwangerschap’ via de woonplaats ook een leuk overzicht van activiteiten in de buurt.  
Alle aanbieders van activiteiten rond zwangerschap en geboorte kunnen hun activiteit op ‘Uit in Vlaanderen’ voorzien van de tag #kgzwanger. 
Zo zien (aanstaande) ouders in een oogopslag waar ze in hun buurt terechtkunnen. Kind en Gezin werkt samen met partners en organisaties die zich richten naar zwangeren om hun lokale activiteiten te voorzien van de tag.  

Mijn zwangerschap - beeld
 Ontdek het zelf op je pc, tablet of smartphone! 
 Surf naar Mijn Kind en Gezin. Klik op ‘Mijn Zwangerschap’. Registreer je of meld je aan via een digitale sleutel. Welkom! 


 Contactpersoon pers 
 Leen Du Bois 
 woordvoerder Kind en Gezin - woordvoerder@kindengezin.be