Kind en Gezin viert zijn 100ste verjaardag

3 september 2019

Op 13 september 2019 brengen ONE, Kind en Gezin en Kaleido meer dan 3000 medewerkers en gepensioneerden van de drie organisaties samen voor de viering van 100 jaar Kinderzorg in Paleis 10 in Brussels Expo. Deze dag is de ultieme gelegenheid om hen onder te dompelen in de geschiedenis van een eeuw kinderzorg in België, het heden te vieren en naar de toekomst te kijken met talrijke conferenties, voorstellingen en tentoonstellingen.

De academische sessie, die wordt ingeleid door Hare Majesteit Koningin Mathilde, zal de verwezenlijkingen van het verleden en de uitdagingen van vandaag en morgen voor kinderen belichten. Tijdens deze zitting komen ook toespraken van de administrateur-generalen van de drie organisaties en van pedagogische experts, Florence Pirard (Universiteit Luik) en Michel Vandenbroeck (Universiteit Gent), aan bod.

Tijdens de dag komt het thema van kinderzorg uitgebreid aan bod met conferenties en workshops in het Nederlands en het Frans. 
Journalisten die dit wensen worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze activiteiten.

Oorsprong van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK)

Op 5 september 1919 werd het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn officieel geboren. Na de opstart bracht de organisatie vele liefdadigheidsinitiatieven ter bestrijding van zuigelingen- en moedersterfte samen. Sinds het ontstaan werden de acties van de organisatie rond drie belangrijke missies georganiseerd:
  • de ondersteuning van de consultaties voor baby's;
  • de autorisatieplicht voor de zorg van kinderen jonger dan 7 jaar;
  • de erkenning van de kolonies voor de opvang van kwetsbare kinderen.
100 jaar later, na het doorstaan van de Tweede Wereldoorlog en de economische crisissen, steunen ONE, Kaleïdo en Kind en Gezin nog altijd op dezelfde missies: hét bewijs voor hun tijdloze relevantie.
Dankzij de betrokkenheid van duizenden vrijwilligers en eerstelijnsprofessionals die in nauw contact staan met gezinnen, zetten ONE, Kaleïdo en Kind en Gezin zich al een eeuw lang in voor de kwaliteit van de ondersteuning en de zorg voor kinderen in een geest van voortdurende verandering en innovatie.

Contactgegevens

Nele Wouters
Woordvoerder Kind en Gezin
Kind en Gezin
woordvoerder@kindengezin.be
0496 59 15 11