oktober 2015  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Vluchtelingencrisis

Het VCA krijgt af en toe de vraag van mensen of ze een kind kunnen adopteren uit oorlogsgebieden zoals Syrië. Recent wordt ook de vraag gesteld naar adoptie van kinderen die als vluchteling in België toekomen. De situatie van deze kinderen (zowel in oorlogsgebieden als bij gevluchte kinderen) laat echter niet toe om hen te adopteren. Het waarom hiervan kan je lezen in onze Veelgestelde vragen. Er is wel een mogelijkheid om als pleeggezin op te treden voor de vluchtelingen. Meer info hierover op de website van pleegzorgvlaanderen.be


 


Brainstorm adoptieouders

Op 30 september ging de brainstorm over het vernieuwde instroombeheer door. 11 enthousiaste adoptieouders gaven hun waardevolle meningen en ervaringen mee. De input was zeer zinvol en zal worden meegenomen in de verdere uitwerking van het vernieuwde adoptieproces.




Ondertekening overeenkomst Gambia

Tijdens de zomer werd een overeenkomst ondertekend met de bevoegde autoriteit in Gambia. Deze overeenkomst was nodig om kinderen te kunnen toewijzen aan Vlaamse adoptiegezinnen. In september kregen de drie kandidaat-adoptieouders die als proefdossier fungeren elk een kindvoorstel van de Gambiaanse autoriteit voor adoptie.





Conferentie in De Filipijnen

Het VCA nam deel aan het 13th Philippine Global Consultation on Child Welfare services. Dit Het thema van dit jaar was: “Adoption: a livelong journey and commitment”. Er waren 80 vertegenwoordigers van buitenlandse centrale autoriteiten en adoptiediensten en zo’n 200 Filipijnse sociaal werkers aanwezig.
Sprekers uit verschillende landen hadden het over het belang van het kind, de gevolgen van verwaarlozing en trauma, de voorbereiding van kandidaat-adoptanten, enz.

De rode draad tijdens het congres was de Filipijnse inspanning om binnenlandse adoptie te bevorderen. In de Filipijnen vraagt men sterk aandacht voor meer openheid naar kinderen met bijzondere ondersteuningsbehoeften.
Tijdens het congres was er een overleg met ICAB (Filipijnse centrale autoriteit) en de ontvangende centrale autoriteiten. We bezochten ook verschillende kinderzorgvoorzieningen in en rond Manilla.

 





VAG-Vormingsavonden najaar 2015

De Vereniging voor Adoptiekind en Gezin organiseert in het najaar verschillende activiteiten:

  • Familiedag VAG op 18 oktober 2015 in Bobbejaanland, inschrijven kan nog tot 8 oktober.

  • Panel Adoptiegrootouders - dinsdag 27 oktober 2015 om 20u - Beringen-Paal.

  • Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet - dinsdag 10 november 2015 om 20u – Antwerpen.

Weerbaarheid bij adoptieouders en hun kinderen - donderdag 19 november 2015 om 20u – Gent.

Meer info op hun website.





   

Vondeling

In augustus 2015 werd er in Sint-Truiden een pasgeboren baby gevonden. Naar aanleiding hiervan kreeg het VCA verschillende keren de vraag om dit kindje te kunnen adopteren. Wanneer er een kindje gevonden wordt, is het in eerste instantie belangrijk om naar de ouder(s) te zoeken. Tijdens deze periode verblijft het kindje in een pleeggezin of in een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning. Wanneer de zoektocht naar de ouder(s) zonder succes verloopt, kan het kindje geplaatst worden voor binnenlandse adoptie, hier gaat altijd een periode van ongeveer zes maanden tot een jaar over.




Adoptiedienst FIAC-Horizon vzw zoekt kandidaat-adoptieouders

De adoptiedienst FIAC-Horizon zoekt momenteel kandidaat-adoptieouders voor Thailand, De Filipijnen, Chili en Honduras. Ben je geschikt verklaard of word je binnenkort geschikt verklaard, kijk dan zeker eens op de website of je in aanmerking komt voor één van deze landen.




Guinea

In 2014 ging het kanaal Guinea open. Sinds de opstart van dit kanaal kwamen er 7 kinderen aan. Momenteel is de bevoegde autoriteit voor adoptie in Guinea een aantal hervormingen aan het doorvoeren om de werking nog beter aan het Verdrag van Den Haag aan te passen. Zo wordt er onder meer een interministeriële adoptiecommissie opgericht die de ouderdossiers zal aanvaarden en matching van kinderen zal doen. Dit proces neemt tijd in beslag, de nieuwe directeur van de bevoegde adoptie-autoriteit in Guinea verwacht tegen eind oktober 2015 van start te kunnen gaan met de nieuwe werking.




Nieuwe kanalen

Op 18 september werd het kanaalonderzoek in Bulgarije van FIAC-Horizon goedgekeurd. De adoptiedienst FIAC-Horizon mag 10 proefdossiers opstarten via hun contactpersoon, een geaccrediteerde dienst in Bulgarije. Het is het tweede kanaal in Bulgarije, naast het kanaal dat vroeger al goedgekeurd werd bij Het Kleine Mirakel. Informatie over deze kanalen vind je hier.




Gedwongen adoptie Nederland – Ronde tafel

Op 10 september 2015 organiseerde de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie in Nederland een rondetafelgesprek over Nederlandse afstandsmoeders die rond de jaren 50 -70 ongehuwd zwanger raakten en gedwongen of onder druk van hun omgeving hun baby’s afstonden. De Vlaamse adoptieambtenaar was één van de deelnemers aan het gesprek. Op de website van de tweede kamer kan je alle informatie terugvinden van het rondetafelgesprek.




Steunpunt adoptie

Steunpunt Adoptie organiseert in het najaar opnieuw verschillende vormingen:

  • Vanaf 15/10/2015: Stevige Start

  • 20/10/2015: Sherborne Samenspel

  • Vanaf 9/11/2015: Mijn Kleinkind is geadopteerd

  • 24/11/2015: Wat brengt Sinterklaas allemaal mee?

  • 15/12/2015: Het adoptiekind op de basisschool

Details over deze vormingen vind je op de website van Steunpunt Adoptie.





LAS

23 oktober 2015 gaat de jaarlijkse adoptiedag door van de Leuvense Adoptiestudie (LAS). Op deze dag krijgen de betrokken onderzoeksmedewerkers en de adoptiesector toelichting over de huidige resultaten. Deze studie is het eerste grootschalige langetermijnonderzoek naar adoptiegezinnen in Vlaanderen. Zij blijven op zoek naar adoptiegezinnen die willen meewerken aan dit onderzoek. Sta je op een wachtlijst bij een interlandelijke adoptiedienst voor de adoptie van een kindje met 0 en 2,5 jaar, kijk dan zeker eens op hun website.




 
 
 


 
 
  Naar de website