april 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Inwerkingtreding nieuw decreet

Op 24 maart 2016 verschenen de uitvoeringsbesluiten van de Vlaamse Regering in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor treedt het nieuwe decreet binnenlandse adoptie meteen in werking.

Concreet betekent dit dat er maar één procedure is voor wie een ongekend kind wil adopteren. Iedereen die wil adopteren, kan zich nu aanmelden voor een adoptie via de nieuwe aanmeldingsformulieren op onze website. Hier kan je ook alle informatie vinden over de nieuwe procedure.



 


Instroombeheer

In 2016 voorziet de nieuwe regelgeving een overgangsregeling voor instroombeheer. Er kunnen dit jaar 100 kandidaten voor een interlandelijke adoptie starten met de voorbereiding en 50 voor een binnenlandse adoptie. Al deze kandidaten zijn reeds doorgestuurd naar Steunpunt Adoptie en kregen een uitnodiging voor de voorbereiding. In het begin van het tweede semester zal het VCA bekijken of er extra kandidaat-adoptieouders kunnen doorgestuurd worden.





Stand van zaken Ethiopië

Het extern onderzoek kon afgerond worden voor alle 18 dossiers waarin reeds een kindtoewijzing was goedgekeurd. Het VCA deed, samen met FCA en de adoptiediensten, een evaluatie op basis van de bevindingen uit de onderzoeken. De resultaten van deze evaluatie zullen op 7 april besproken worden met alle kandidaat-adoptanten op een wachtlijst voor Ethiopië. De betrokkenen kregen hiervoor reeds een uitnodiging.


Het extern onderzoek wordt verder gezet voor alle nieuwe kinddossiers, dit betekent ook dat er opnieuw kindtoewijzingen mogelijk zijn.





Hoorzittingen

Op 15 december 2015 werd er in het Vlaams Parlement een conceptnota voor nieuwe regelgeving interlandelijke adoptie ingediend. In het kader daarvan vonden in maart 2 hoorzittingen plaats. Een derde was gepland maar werd uitgesteld omwille van de aanslagen. De conceptnota kan je terugvinden op de website van het Vlaams Parlement waar je ook de hoorzittingen kan herbeluisteren. Het VCA volgt de evoluties over nieuwe regelgeving interlandelijke adoptie van nabij op.





Brainstorm geadopteerden

Op 24 februari vond er een brainstorm plaats over inzage, nazorg en roots. Daarbij hebben 10 enthousiaste buitenlands geadopteerden hun meningen en ervaringen uitgewisseld. Het was een interessante, maar ook leerrijke namiddag. We gaan hun inbreng meenemen als input voor de nieuwe wetgeving inzake interlandelijke adoptie.





Infosessie zelfstandig adopteren

Op woensdag 27 april 2016 organiseert het Vlaams Centrum voor Adoptie een infosessie voor aangemelde kandidaat-adoptanten over zelfstandige interlandelijke adoptie. De infosessie gaat door van 19u-21u in de gebouwen van Kind & Gezin in Brussel.
Tijdens de infosessie geeft het VCA meer informatie over wat zelfstandige adoptie precies is, het kanaalonderzoek en redenen van goed-of afkeuring van kanalen. Er is ook mogelijkheid om vragen te stellen.
Schrijf je in via de volgende link





   
 
Adoptieouders gezocht

Verschillende adoptiediensten hebben vrije plaatsen op hun wachtlijsten. De adoptiedienst FIAC-Horizon vzw zoekt kandidaten voor Chili, Zuid-Afrika, De Filippijnen en Thailand. Daarnaast hebben zij voor de landen in proef: Bulgarije en Honduras ook nog enkele vrije plaatsen.
Het Kleine Mirakel is op zoek naar kandidaten die oudere kindjes (+5 jaar) met een moeilijke achtergrondgeschiedenis uit Polen willen adopteren. Voor het kanaal in proeffase in de Verenigde Staten en voor Guinee kunnen er nog contracten afgesloten worden.
Ray of Hope zoekt ouders die willen adopteren uit Burkina Faso en zij hebben ook plaats op hun wachtlijst China (voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften), India en Togo.


Contacteer de adoptiediensten als je graag in aanmerking wil komen voor één van deze landen.



 


Nieuwe kanalen

Togo
Op 22 februari 2016 kon het kanaal Togo geopend worden, na het positief verloop van één proefdossier en kindvoorstellen in twee andere proefdossiers. Meer informatie over dit kanaal.


Chili
Op 24 maart 2016 kon het kanaal Chili via Sename geopend worden na een positief verloop van de eerste drie proefdossiers. Meer informatie over dit kanaal.





Delegatie Guinee

Begin maart kwam de directeur van de centrale autoriteit voor adoptie in Guinee, dhr. Konaté, op werkbezoek in België. Tijdens zijn bezoek aan het VCA gingen we dieper in op de Vlaamse adoptieprocedure. In de namiddag ging dhr. Konaté op bezoek bij Het Kleine Mirakel, waar hij een aantal adoptanten met hun adoptiekindje uit Guinee ontmoette. De tweede dag was er een gezamenlijke vergadering met de Franse centrale autoriteit, ACC (voor Wallonië en Brussel), VCA en dhr. Konaté waarbij hij de laatste ontwikkelingen die momenteel in Guinee aan het lopen zijn kaderde.







Conferentie Euradopt

Op 1 en 2 juni gaat er een internationaal conferentie door in Utrecht. Tijdens deze conferentie wordt in een breed kader geschetst welke rol adoptie kan spelen voor kinderen die niet bij hun familie kunnen wonen. Op 1 juni gaan we in op de rol die adoptie in zendende landen speelt, welke opties er voor kinderen zijn en welke effecten ze hebben. Op 2 juni verdiepen we ons in de behoeftes van geadopteerden na adoptie. Inschrijven en meer informatie vind je op de website van wereldkinderen.





 
 
 


 
 
  Naar de website