februari 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Brainstorm geadopteerden

Ter voorbereiding van nieuwe regelgeving rond interlandelijke adoptie zoeken we geadopteerden afkomstig uit het buitenland die mee willen nadenken over nazorg, inzage en roots. We plannen een brainstormnamiddag op woensdag 24 februari van 13u30 tot 16u bij Kind en Gezin in Brussel. Wil je graag deelnemen? Stuur een mailtje naar adoptie@kindengezin.be.


 


Cijfers 2015

In 2015 vonden 71 kinderen uit het buitenland en 21 kinderen via de binnenlandse adoptiediensten een gezin in Vlaanderen. Meer informatie over de herkomst van deze kinderen kan je terugvinden op onze website. In ons activiteitenverslag kan je later dit jaar meer details terugvinden.




Nieuwe kanalen

Op 15 januari 2016 keurde het Vlaams Centrum voor Adoptie een adoptiekanaal voor kinderen uit de Verenigde Staten - New York goed. De adoptiedienst Het Kleine Mirakel kan starten met 5 proefdossiers. Via dit adoptiekanaal kunnen ook holebikoppels die geschikt verklaard zijn, adopteren. Meer informatie over dit nieuwe kanaal.





Opschorting Oeganda

In november werd beslist om de adoptieprocedures uit Oeganda op te schorten naar aanleiding van een brief die bezorgd werd aan een aantal Belgische rechtbanken, waar adoptanten hun adoptie moesten laten uitspreken.


Ondertussen werd in 1 dossier een positief advies afgeleverd door het Openbaar Ministerie, in deze zaak zou de adoptie half februari worden uitgesproken. Op dit moment is er nog geen eenduidig standpunt vanuit de rechtbanken.





Delegatie Zuid-Afrika

Van 7 tot 10 december 2015 kwam de Zuid-Afrikaanse partner ENGO, waarmee de adoptiedienst FIAC-vzw een samenwerking heeft, naar België op bezoek. Bedoeling was om de samenwerking nog verder te verdiepen. Tijdens dit bezoek aan België bezocht ENGO ook een aantal aangekomen adoptiekindjes en had een gesprek met de wachtende kandidaat-adoptanten voor Zuid-Afrika. Er was ook een overleg met het VCA, waarin de samenwerking van de afgelopen jaren werd besproken en er werden afspraken gemaakt voor de toekomstige samenwerking.






Steunpunt Adoptie

Ook in 2016 organiseert Steunpunt Adoptie op regelmatige tijdstippen vormingsavonden. Hun vormingsaanbod vind je hier.




Infosessie zelfstandige adoptie

Op woensdag 27 april organiseert het VCA een infosessie over zelfstandige adoptie. Deze infosessie start om 19u en zal doorgaan in het hoofdkantoor van Kind & Gezin in Brussel. Iedereen die vragen of interesse heeft in zelfstandige adoptie is van harte welkom. Inschrijven kan je hier.




Vormingen VAG

Vereniging voor Adoptiekind en Gezin organiseert interactieve vormingsavonden in Gent, Antwerpen en Beringen, genaamd: 'CyberADOPTIEspace'. Wat zijn de mogelijkheden, de uitdagingen en de risico's van contact zoeken en houden met biologische familie via de nieuwe media. Gelieve vooraf in te schrijven via info@adoptievlaanderen.be




   
 
Adoptieouders gezocht

Het Kleine Mirakel zoekt dringend kandidaat-adoptieouders die kinderen ouder dan 5 jaar of jongere kinderen met een medisch probleem willen adopteren. Meer informatie over Polen.

Ray of Hope zoekt ook naar adoptieouders voor kinderen uit Burkina Faso. Meer info.



 


Ethiopië

In december besloot het Vlaams Centrum voor Adoptie dat de adopties uit Ethiopië gedeeltelijk opgeschort werden in afwachting van een extern onderzoek ter plaatse. Dit onderzoek zou in eerste instantie gevoerd worden in dossiers van kinderen die reeds waren toegewezen aan kandidaat-adoptanten, dit ging om 18 dossiers.

Ondertussen kon het onderzoek afgerond worden in 15 van deze dossiers. Alle dossiers kunnen, op basis van de uitkomst van het onderzoek, verder gezet worden. Voor zes van deze dossiers was een voorafgaand overleg nodig met de federale centrale autoriteit, de 9 andere konden zonder overleg verder gezet worden.





Missie Polen

Van 13 tot en met 16 december 2015 ging het VCA op missie in Polen. Het was de bedoeling om nader kennis te maken met alle betrokkenen in Polen en een duidelijk zicht te krijgen op de manier waarop de Poolse adopties verlopen. Er waren ontmoetingen met de drie erkende adoptiecentra, de bevoegde autoriteit, de contactpersoon van Het Kleine Mirakel, de Pleegzorgcoalitie en het Poolse kinderrechtencommissariaat. De conclusies van de missie werden besproken met de adoptiedienst en er wordt bekeken waar er verbeteringen mogelijk zijn. Over het algemeen voorziet het Poolse systeem de nodige garanties voor de adoptiekinderen en hun toekomstige ouders. Om voor het adoptiekind de overgang van pleeggezin/instelling naar adoptiegezin zo vlot mogelijk te laten verlopen, kunnen er nog een aantal kleine aanpassingen gebeuren. De adoptiedienst bekijkt nu met de contactpersoon hoe deze te realiseren zijn in de begeleiding van de adoptieouders.





Excuses gedwongen adopties

Op 24 november 2015 excuseerde het Vlaams Parlement zich voor de gedwongen adopties uit het verleden. De brief waarin de excuses werden geformuleerd kreeg een prominente plaats in het Vlaams Parlement. De foto's van het evenement en de tekst kan je hier terugvinden.





Leerplatform 'adoptie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften'

In november 2015 lanceerde het VCA met Kind en Gezin dit leerplatform. Het gaat om een interactieve cursus die ideaal is om kosteloos en op eigen tempo bij te leren over de adoptie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Ontdek de cursus op www.kindengezinacademie.be. Na een eenvoudige registratie kan je gratis gebruik maken van alle cursussen. Aarzel ook niet om feedback te geven.




Infomoment: adoptie voor een kindje met HIV

De adoptiedienst het Kleine Mirakel houdt op 18 februari een infomoment over adoptie van een kindje met HIV. De sprekers zijn dokter Philip Maes (UZA), sociaal verpleegkundige Myriam Willems (UZA) en Frankie Devuyst, voorzitter HIV Vereniging België. Er wordt onder meer info gegeven over wat HIV precies inhoudt, hoe groot het besmettingsrisico is, wat de behandelmogelijkheden zijn, wat de levensverwachting is voor kinderen met deze aandoening, ... Inschrijven kan via deze link.




 
 
 


 
 
  Naar de website