Juli 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Stand van zaken nieuwe binnenlandse adoptiedienst

Door het nieuwe decreet binnenlandse adoptie zal er in de toekomst maar één vergunde adoptiedienst meer zijn. De huidige adoptiediensten blijven bestaan totdat er een nieuwe dienst is. Diensten die een vergunning wilden als erkende adoptiedienst moesten voor 1 juli hun aanvraag indienen. Het VCA ontving eind juni een vergunningsaanvraag van twee diensten en moet nu binnen drie maanden een advies uitbrengen hierover aan de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering neemt de finale beslissing.

Wanneer er een nieuwe dienst vergund wordt, zal deze alle bestaande contracten moeten overnemen. De vergunde dienst zal ook alle bemiddelingsovereenkomsten op zijn wachtlijst moeten opnemen in volgorde van hun datum van aanmelding.



 


Activiteitenverslag ACC

Voor de geïnteresseerden: het jaarverslag van onze Waalse collega’s van de Autorité Centrale Communautaire, kortweg de ACC.





Delegatie Gambia

Begin maart was er een delegatie uit Gambia op bezoek, bestaande uit een social worker en het hoofd van het Social Welfare Department, de bevoegde overheid voor adoptie. Het verloop van de eerste proefdossiers werd hierbij besproken, waarbij bijkomende afspraken werden gemaakt rond de samenstelling van de kinddossiers. De delegatie nam ook de tijd om de families en de kinderen een bezoek te brengen.





Update Portugal

In Portugal is een nieuwe wetgeving in werking getreden waardoor gehuwde koppels van hetzelfde geslacht ook kunnen adopteren. De koppels moeten wel, net als koppels van verschillend geslacht, minstens vier jaar gehuwd of samenwonend zijn. Verder bleek bij navraag bij de Centrale Autoriteit in Portugal dat ook samenwonende koppels, zowel van gelijk als verschillend geslacht, kunnen adopteren als ze kunnen aantonen dat ze minstens vier jaar samenwonen.





Nieuws kinderbijslag

De Vlaamse Regering bereikt een akkoord over de hervorming van de Kinderbijslag. Door de hervorming krijgt Kind en Gezin de regierol voor de implementatie van het Groeipakket. Daarnaast komt er een nieuw Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) dat de uitbetaling van het Groeipakket zal waarborgen.





Studiedag EurAdopt

De EurAdopt Conferentie ging door op 1 en 2 juni 2016 in Utrecht. Het thema was ‘The relevance of Adoption -Improving life for children who cannot live with their family’. VCA was hierop ook aanwezig, net als 250 andere gasten. Op de eerste dag kwamen alternatieve zorgvormen aan bod voor kinderen die niet bij hun biologische ouders kunnen leven. Op de tweede dag van de conferentie kwamen de behoeftes van geadopteerden in de ontvangende landen aan bod. De stem van geadopteerden kwam op verschillende momenten tijdens de conferentie aan bod via een panel, waar ook een geboortemoeder en adoptievader vertegenwoordigd waren. Hierbij een link naar de presentaties.





Family Justice Center

Op 10 mei werd in Limburg een charter ondertekend voor de opstart van een Family Justice Center (FJC). Een Family Justice Center is een samenwerkingsverband tussen hulpverlening, politie en justitie om een sterke hulpverlening bij en aanpak van ernstig familiaal geweld (bv. partnergeweld, kindermishandeling) uit te bouwen. Kind en Gezin ondertekende mee het charter in Limburg. De ministers Geens en Vandeurzen engageren zich voor een geleidelijke uitbouw van een Family Justice Center in elke provincie.





   
 
Adoptieouders gezocht

De adoptiediensten hebben vrije plaatsen op hun wachtlijsten. Zo zoekt FIAC-Horizon vzw kandidaten voor Thailand en De Filipijnen. Daarnaast hebben zij voor de landen in proef: Bulgarije, Honduras en Chili ook nog enkele vrije plaatsen.

Naast een kandidaat-adoptiegezin voor Bhutan, zoekt Ray of Hope ook kandidaten voor India. Voor meer informatie contacteer dan Ray of Hope.
Daarnaast zoekt ook Het Kleine Mirakel kandidaten voor Polen en de VS.



 


Activiteitenverslag VCA

In 2015 vonden 93 kinderen een thuis in een Vlaams adoptiegezin. 71 van hen kwamen uit het buitenland en 22 werden geplaatst door een binnenlandse adoptiedienst. Meer informatie en cijfers vind je in het activiteitenverslag van het Vlaams Centrum voor Adoptie.





Bhutan

Op 11 mei 2016 kreeg de adoptiedienst Ray of Hope een voorlopige goedkeuring om een werking op te starten in het herkomstland Bhutan. Zij kregen toestemming om drie proefdossiers op te starten, maar gelet op het feit dat de nood in Bhutan niet erg groot is, zullen zij starten met één dossier. Zij zijn daarom op zoek naar kandidaat-adoptieouders die openstaan voor een kind ouder dan 5 jaar en die bereid zijn om als eerste proefdossier te fungeren. Enkel gehuwde heteroseksuele koppels die ouder zijn dan 30 jaar komen in aanmerking. Meer informatie binnenkort op onze website.





Delegatie Guinée

Op 9 en 10 maart ontving het VCA een delegatie van de centrale autoriteit van Guinée. Tijdens dit bezoek kregen we meer informatie over de hervormingen die momenteel gaande zijn in Guinée. Ze zijn bedoeld om het Haags Adoptieverdrag zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Eind april ging het VCA dan zelf op missie naar Guinée. Lees in deze blogpost het verslag van dit bezoek.





Rwandadossiers

Eind mei werden dossiers van geadopteerden uit Rwanda overgedragen aan het VCA. Dit gebeurde na overeenkomst met de Broeders van Liefde, waar de dossiers zich tot dan toe bevonden. Het gaat vooral over geadopteerden die vanaf 1987 zijn aangekomen in België. Geadopteerden die willen weten of hun dossier erbij is, kunnen het VCA contacteren door een aanvraag tot inzage te sturen naar adoptie@kindengezin.be.





Tentoonstelling

In Gent loopt nog tot 16 september de OCMW-tentoonstelling ‘Elk kind telt’. Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van de Gentse vondelingen, 20.000 in totaal tot 1984. Praktische informatie vind je op hun website.





Vormingen Steunpunt Adoptie

In de maand september kan je bij Steunpunt Adoptie terecht voor twee avonden voor geadopteerden 'Er was eens...? Volwassen geadopteerden op zoek' en een oudertraining voor adoptieouders van tieners.





VAG

Op zondag 23 oktober 2016 organiseert VAG de Dag van de Adoptie in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Meer info volgt binnenkort op hun website. Noteer de datum alvast in jullie agenda!





 
 
 


 
 
  Naar de website