Oktober 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Gericht instroombeheer

Het Vlaams Centrum voor Adoptie heeft deze zomer voor het eerst kandidaten gericht laten doorstromen. De kandidaten werden geselecteerd op basis van hun persoonlijke profiel en het kindprofiel dat zij overwegen. Zo zijn er 69 kandidaten doorgestuurd naar Steunpunt Adoptie die in het najaar kunnen starten met de voorbereiding. Het gaat om kandidaten waar de adoptiediensten naar op zoek zijn zowel voor binnenlandse adoptie als voor buitenlandse adoptie. Bovenop dit aantal zijn er voor specifieke kindprofielen (kinderen ouder dan 6; kinderen met ernstige medische problemen of siblinggroepen van meer dan 2 kinderen tegelijk) 15 kandidaten doorgestuurd. Daarnaast stromen er ook 7 kandidaten door voor een zelfstandige adoptie. Er wordt nog plaats voorzien voor 10 kandidaten die willen adopteren uit Marokko. Zij worden pas doorgestuurd na de aanpassing van de federale wetgeving hierover. Tenslotte kunnen er nog 4 kandidaten voor de Verenigde Staten mochten er tegen eind oktober nog onvoldoende proefdossiers gevonden zijn.



 


Hoorzittingen

In het voorjaar werden er 4 hoorzittingen gehouden in het Vlaams parlement met betrekking tot de conceptnota interlandelijke adoptie. Tijdens die hoorzitting werden verschillende aanbevelingen gedaan door alle betrokkenen. Het VCA heeft alle werkpunten die aan bod kwamen, geïnventariseerd. Uiteindelijk werden iets meer dan 400 werkpunten geïdentificeerd waarvan een deel bedoeld waren voor het VCA en een deel voor specifieke erkende diensten. Per werkpunt bekijkt het VCA de haalbaarheid om iets te verbeteren, daarnaast beoordelen we sommige werkpunten als meer prioritair dan andere. Het VCA pakt binnen de eigen werking in ieder geval al volgende werkpunten prioritair aan:

  • snelle, duidelijke en open communicatie die éénduidig is voor iedereen, liefst via één vaste contactpersoon;
  • transparantie bieden in de adoptieprocedure;
  • onderzoek/bevraging naar de beleving van de kandidaat-adoptieouders;
  • kanaalonderzoeken versterken onder meer door nog meer en continue leren van best practices uit andere landen in hun samenwerking met herkomstlanden, kinderrechten meer te waarborgen binnen kanaalonderzoeken, ...
  • opvolging van wetswijzigingen na opening van kanalen;
  • meer en beter overleg organiseren tussen het VCA en FCA.

Voor andere werkpunten waren al verbeteringen opgestart die verder gezet worden. Het gaat dan over de begeleiding van zelfstandige kandidaat-adoptieouders, over het vinden van de juiste kandidaten voor specifieke kindprofielen, over de subsidiëring van de adoptiediensten en de schaalgrootte van de verschillende erkende diensten, transparantie over de criteria die gebruikt worden bij de goedkeuring/afkeuring van kanalen, signalen vanuit herkomstlanden oppikken en uniformiteit binnen het maatschappelijk onderzoek.
De werkpunten die specifiek voor de erkende voorzieningen zijn bedoeld, bekijken we samen met deze voorzieningen in het najaar.





Inzagerecht

Als geadopteerde ouder dan twaalf jaar kan je bij VCA terecht om je adoptiedossier in te kijken en een kopie te krijgen.

Geadopteerden kunnen voor toegang tot hun dossier uiteraard nog steeds terecht bij de adoptiediensten waarlangs ze geadopteerd zijn. Daarnaast proberen we om zoveel mogelijk oude dossiers te verzamelen. Het VCA beschikt dus ook over adoptiedossiers van voor 1 september 2005 maar dit archief is onvolledig. Er werden in het verleden veel (legale) adopties gerealiseerd zonder tussenkomst van officiële diensten. Het VCA zal al het mogelijke doen om een adoptiedossier te verkrijgen. We nemen hiervoor contact op met adoptiediensten, rechtbanken en/of het land van herkomst. Klik hier voor meer informatie als je inzage wil aanvragen?





Dag van de Adoptie

Zondag 23 oktober 2016 organiseert VAG de 10de Dag van de Adoptie. De dag gaat door in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Schrijver en columnist Hans Walenkamp, Jean Bosco Safari, maar ook het VCA zullen er zijn. Het volledige programma lees je hier. Inschrijven kan nog tot 16 oktober. Schrijf je snel in!





   
 
Oeganda

In maart 2016 werd bekend gemaakt dat er in Oeganda een nieuwe wet in voorbereiding was. Deze nieuwe wet zou legal guardianships (volgens deze procedure werd tot nog toe geadopteerd in Vlaanderen) verbieden voor buitenlanders die geen gewone verblijfplaats in Oeganda hebben.. Interlandelijke adopties uit Oeganda zullen in de toekomst dan ook nog enkel tot stand kunnen komen als kandidaat-adoptanten bereid zijn om minimum 1 jaar in Oeganda te verblijven alvorens de adoptiebeslissing uitgesproken kan worden. Deze wet trad op 2 juni 2016 in werking. De bestaande kanalen zullen dan ook gesloten worden, gezien deze niet meer in overeenstemming zijn met de nieuwe wetgeving.

Voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet besliste het VCA om voor 10 kinderen, van wie het dossier in Oeganda reeds volledig was, de procedure af te werken. 6 van deze kinderen zijn intussen in België aangekomen, voor de 4 andere kinderen stelden we in augustus vast dat hun dossier pas na 2 juni ingediend was. Voor deze kinderen en hun ouders wordt nu naar een oplossing gezocht onder de nieuwe wetgeving. Om deze oplossing verder te onderzoeken reisde VCA van 11 tot 16 september naar Oeganda af.



 


Ethiopië

MOWCYA, de bevoegde overheid in Ethiopië voor adopties, is bezig met een herstructurering van hun dienst. Een adoptieprocedure kan pas afgerond worden nadat deze dienst een advies heeft gegeven. Sinds de reorganisatie, die eind maart 2016 werd aangekondigd, zijn er in Belgische dossiers geen positieve adviezen meer afgeleverd. Dit heeft voor de betrokken kinderen en adoptieouders een vertraging van hun procedures tot gevolg. Het VCA volgt de evolutie in het land van nabij op.





Delegatie Nigeria

Op dinsdag 27 september 2016 ontving het VCA, samen met de adoptiediensten en de Franstalige collega's, een delegatie uit Nigeria. Het bezoek was een 'monitoring visit'. De delegatie wilde graag de kinderen die geplaatst zijn door de Belgische adoptiediensten ontmoeten. Tijdens een vergaderlunch werd stilgestaan bij de werking in Nigeria en de noden die er zijn. Hierbij werden ook toekomstmogelijkheden besproken. Nadien kon de delegatie de twee kinderen die in Vlaanderen geplaatst zijn, samen met hun ouders, ontmoeten.







Infomoment: Adoptie van een kindje met HIV

Het Kleine Mirakel organiseert op 11 oktober een infoavond over adoptiekindjes met HIV. Voor kandidaat-adoptanten die overwegen om een kindje met HIV te adopteren is dit zeker een aanrader. Andere geïnteresseerden ook meer dan welkom! Inschrijven en meer informatie vind je op de website van Het Kleine Mirakel.





Vormingen Steunpunt Adoptie

Op 17 oktober organiseert Steunpunt Adoptie een infoavond over de medische achtergrond van adoptiekinderen. Kinderarts Dr. Wojciechowski zal ingaan op de meest voorkomende medische problemen bij adoptiekinderen. Dit is een zeer interessante vorming. Mis deze niet en schrijf je snel in! Inschrijven kan nog tot 10 oktober.


Daarnaast organiseert Steunpunt Adoptie nog allerlei andere vormingen. Hun volledige vormingsaanbod vind je terug op hun website.





VAG-vormingsavonden

Dit najaar organiseert VAG een aantal boeiende vormingsavonden. Neem snel een kijkje op hun website!




Te Awa

Bekijk hun activiteiten voor het najaar op hun nieuwe website.





 
 
 


 
 
  Naar de website