April 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Gerichte instroom

Elk jaar berekent het Vlaams Centrum voor Adoptie hoeveel kandidaten er kunnen doorstromen naar de voorbereidingssessie. In 2017 kunnen er 136 kandidaat-adoptieouders naar de voorbereiding. Van dit aantal mogen er een aantal kandidaten in volgorde doorstromen en een aantal kandidaten worden gericht doorgestuurd. Bij deze gerichte instroom wordt rekening gehouden met het profiel van de kandidaten en met hun gekozen kindprofiel.
Bovenop de 136 kandidaat-adoptieouders mogen ook kandidaten doorstromen die een zelfstandige adoptie overwegen of openstaan voor een kindje met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Voor meer info, lees ons nieuwsbericht.



 


Pilootgroep Den Haag

Jaarlijks neemt het VCA deel aan een pilootgroep meeting waarbij verschillende Europese centrale autoriteiten samen komen om op een informele wijze kennis te delen en informatie uit te wisselen. Dit jaar werd de eerste pilootgroep georganiseerd in Den Haag met maar liefst 10 deelnemende centrale autoriteiten. Tijdens deze tweedaagse werd vooral kennis gedeeld over de eigen werking, werd de samenwerking met verschillende herkomstlanden besproken en werden verschillende specifieke onderwerpen behandeld. Deze informele bijeenkomsten tussen de centrale autoriteiten bieden een ideale mogelijkheid om ideeën en ervaringen uit te wisselen.





Nieuwe brochure

Ziehier de nieuwe brochure 'Adoptie, stap voor stap'. Een handige handleiding voor kandidaat-adoptanten of een eerste schat aan informatie voor diegene die willen adopteren. Wil je graag een papieren versie? Stuur dan een mailtje naar adoptie@kindengezin.be





Infosessie zelfstandige adoptie

Op woensdag 17 mei 2017 organiseert het Vlaams Centrum voor Adoptie een infosessie voor aangemelde kandidaat-adoptanten over zelfstandige interlandelijke adoptie. De infosessie gaat door van 19u-21u in de gebouwen van Kind & Gezin in Brussel.
Tijdens de infosessie geeft het VCA meer informatie over wat zelfstandige adoptie precies is, het kanaalonderzoek en redenen van goed-of afkeuring van kanalen. Schrijf je in door een mailtje te sturen naar adoptie@kindengezin.be





   
 
Missie Polen

In januari ging het VCA samen de adoptiedienst Het Kleine Mirakel op missie naar Polen. Op dit moment is Polen volop bezig met hervormingen van hun adoptie- en pleegzorgbeleid, waarbij ze het aantal interlandelijke adopties willen herleiden tot een minimum. Dit leidt tot veel vertragingen en onzekerheid in de lopende dossiers, waardoor het kanaal, in afwachting van de nieuwe regelgeving, tijdelijk werd opgeschort.



 


Wetsvoorstel Van Hecke

Begin februari verscheen er een artikel in De Standaard omtrent het door de Kamer goedgekeurd wetsvoorstel van Stefaan Van Hecke tot wijziging van artikel 348-11 B.W.
Het betreffende artikel laat uitschijnen dat biologische ouders die hun kind willen afstaan ter adoptie, voortaan niet zonder meer kunnen weigeren als de wensouders hen niet aanstaan.
Het VCA wenst de draagwijdte van het voorstel te nuanceren. In tegenstelling tot wat het artikel laat uitschijnen, heeft de wetswijziging geen specifieke invloed op de bemiddeling en de matching tussen afstandsouders en adoptanten door een adoptiedienst. De wetswijziging speelt voornamelijk in op de stiefouderadoptie, waarbij een persoon binnen een relatie een affectieve band heeft opgebouwd van het kind van zijn/haar partner en wordt verhinderd het kind te adopteren wegens gebrek aan instemming van de wettelijke ouder/ex-partner. Vooreerst versoepelt de nieuwe wet de vereiste van een voorafgaand maatschappelijk onderzoek. Zo kan de familierechtbank de stiefouderadoptie nu ook uitspreken, ondanks de weigering van de biologische ouder om hiermee in te stemmen, zonder dat daarvoor eerst een maatschappelijk onderzoek moet plaatsvinden. Andere nieuwigheid is nu ook de mogelijkheid voor ex-partners om het kind van hun voormalige partner/echtgenoot te adopteren, zelfs bij gebrek aan toestemming van de biologische ouder. Voorwaarde is evenwel dat het kind zonder de adoptie louter één wettelijk vastgestelde afstammingsband heeft. In dergelijke situatie is het immers in het belang van het kind om de wettelijke afstammingsrelatie uit te breiden naar een tweede ouder. De wetswijziging voorkomt een willekeurige weigering door de biologische ouder hiertoe.





Vormingen en activiteiten

Doorheen het jaar worden er verschillende activiteiten en vormingen georganiseerd. Bekijk daarom regelmatig de kalender van Steunpunt Adoptie en het aanbod van VAG.





 
 
 


 
 
  Naar de website