December 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Jaarverslag Raadgevend Comité 2016-2017

Er is alweer een nieuw jaarverslag van het raadgevend comité van het Vlaams Centrum voor Adoptie. In pdf het verslag, werkjaar, 2016-2017 , kan je lezen wat het adviesorgaan allemaal besproken heeft.


 


Goedkeuring nieuwe samenstelling raadgevend comité VCA

Op 27 oktober 2017 benoemde de Vlaamse regering het Raadgevend Comité van het Vlaams Centrum voor Adoptie. Het Raadgevend Comité heeft de opdracht om advies te verstrekken over alle aangelegenheden die van belang zijn voor de taken van het VCA, in het bijzonder met betrekking tot belangrijke strategische veranderingen inzake interlandelijke adoptie en de totstandkoming van opheffende, wijzigende en nieuwe Vlaamse regelgeving. Het aantal leden in het Raadgevend Comité werd opgetrokken tot, -effectieve en plaatsvervangers samen-, 18 personen.


De effectieve leden zijn:

  • vier vertegenwoordigers van de adoptieouders en geadopteerden;
  • vier vertegenwoordigers van de voorzieningen die werkzaam zijn op de taakgebieden van het Vlaams Centrum voor Adoptie;
  • een vertegenwoordiger van de werknemers van de voorzieningen;
  • zes onafhankelijke deskundigen;
  • de kinderrechten commissaris;
  • een afstandsouder;
  • een afgevaardigde van de unie van Nederlandstalige jeugdmagistraten.


Mevrouw Nicole Vliegen wordt benoemd tot voorzitter van het raadgevend comité, met Mevrouw Inge Demol en mevrouw Miranda N. Aerts als ondervoorzitters.





Vondelingenschuif

In september 2017 kondigde de Brusselse vzw Corvia aan om een nieuwe vondelingenschuif te openen in Evere. Hier lees je de gezamelijke reactie van VCA, ACC en het adoptiehuis. Een vondelingenschuif biedt geen waardig alternatief voor ongewenste zwangere vrouwen. Het dwingt hen om in een onveilige setting te bevallen zonder enige medische ondersteuning. Bovendien betekent dit voor het kind dat hij nooit informatie zal ontvangen over zijn afkomst, wat nochtans een recht voor elk kind vormt. Op initiatief van de burgemeester van Evere werd de vondelingenschuif onmiddellijk weer gesloten.




Afstammingscentrum

Het expertenpanel gedwongen adopties formuleerden in hun eindverslag aanbevelingen om werk te maken van een afstammingscentrum voor eenieder die op zoek is naar zijn biologische ouders of donor. Hieruit ontwikkelde zich een werkgroep afstamming die op hun beurt onderzocht hoe een afstammingscentrum met inclusief een DNA-databank operationeel vorm kan krijgen. Hieruit ontwikkelde zich de conceptnota die je hier kan lezen. Op dit moment wordt er aan de nodige regelgeving gewerkt en is de opstart voor het afstammingscentrum voorzien voor 2018.




Missie Togo

In juli 2017 ging VCA, samen met de adoptiedienst Ray of Hope (ROH), op missie naar Togo. Sinds de opstart van ROH in 2012 werden er 3 kinderen geplaatst bij Vlaamse adoptanten. We gingen ter plaatse om de hele adoptieprocedure te evalueren en spraken er onder meer met de Centrale Autoriteit, Unicef en de Belgische Ambassade.

Daarnaast bezochten we verschillende weeshuizen en sociale projecten om zo zicht te krijgen op de allerhande alternatieve opvanginitiatieven.







   
 
India

Eind juli keurde VCA het kanaalonderzoek India voor de adoptiedienst FIAC-Horizon goed. Eens de dienst geaccrediteerd wordt om te mogen bemiddelen in het land, kunnen de eerste proefdossiers opgestart worden.


 

 
Kirgizstan

Het kanaal Kirgizstan gaat in proeffase bij Het Kleine Mirakel. Er kunnen drie proefdossiers opgestart worden voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Voor meer informatie kunnen jullie contact opnemen met Het Kleine Mirakel.


 


Ethiopië

Het adoptiekanaal Ethiopië is gesloten.
Op 13/10/2017 werd door het Ethiopisch parlement een persbericht uitgestuurd waaruit blijkt dat een nieuw wetsvoorstel tot hervorming van adopties in Ethiopië werd ingediend. Het nieuwe wetsvoorstel kadert in een reeks hervormingen in het beleid rond de rechten en plichten van het kind dat tot doel heeft om Ethiopische kinderen beter te beschermen tegen allerlei vormen van misbruik. Een van de pijlers is erop gericht om voor kinderen een goede oplossing te vinden in het binnenland. In november 2016 ondernam VCA een afreis naar Ethiopië teneinde overleg te plegen over de lopende dossiers en de eventuele toekomstige samenwerking. Uit het overleg bleek duidelijk dat de plaatselijke autoriteit (MOWCYA) het landschap van adopties in Ethiopië wenste te hervormen. Omwille van de aangekondige hervorming, besloot VCA toen om enkel de lopende dossiers nog af te handelen. Het nieuwe wetsvoorstel is een resultante van het eerder aangekondigd beleid omtrent hervorming van beschermingsmaatregelen voor kinderen. Er bestaat onzekerheid over de verdere afhandeling van de dossiers door de Ethiopische rechtbanken, waardoor een sluiting zich opdringt. VCA volgt de implementatie van de regelgeving ter plaatse nauwgezet op.




Van kwetsuur naar litteken

Kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) worden in de hulpverlening aangemeld omdat ze moeilijk in de omgang zijn. Nicole Vliegen, Eileen Tang en Patrick Meurs zijn psychodynamisch kinderpsychotherapeuten binnen de onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven en het facultaire praktijkcentrum PraxisP. Samen schreven ze het boek van kwetsuur naar litteken waarin wordt bekeken hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken. Daarna wordt de lezer meegenomen in de therapieruimte, om er stil te staan bij de processen van verandering en groei die meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk kunnen maken. Dit boek biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten in hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke therapeutische processen meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk maken.




Missie Burkina Faso

Aansluitend op de missie naar Togo, volgde een missie naar Burkina Faso. Reeds vanaf 2009 bestaat er een samenwerking met Burkina Faso. De dienstreis had tot doel de samenwerking te evalueren en de concrete werking ter plaatse te leren kennen. Samen met adoptiedienst Ray of Hope werd een bezoek gebracht aan de centrale autoriteit, Unicef, de rechtbank en verschillende weeshuizen. De missie kende een positief verloop en dit biedt dan ook perspectieven voor een verdere samenwerking in de toekomst.






Delegatie Togo

In september werden de president en de vicepresident van de Togolese Centrale Autoriteit (CNAET) uitgenodigd op initiatief van de Waalse adoptiedienst SDEL. Hierop aansluitend bezochten ze VCA en ROH die een ontmoetingsmoment tussen de adoptanten en de kandidaat adoptanten met een bemiddelingscontract voor Togo organiseerden. Het werd een leerrijk moment tussen alle betrokken partijen.





 
 
 


 
 
  Naar de website