Januari 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Aantal adopties in 2016

In 2016 hebben 24 kinderen via binnenlandse adoptie een thuis gevonden. 62 kinderen werden vanuit het buitenland geplaatst in een Vlaams gezin.
Voor meer info lees ons nieuwsbericht.



 


DMO Brussel

De Vlaamse regering keurde op 25 november een regeringsbesluit goed met betrekking tot de erkenning van één dienst voor maatschappelijk onderzoek (DMO). VCA ontving de verklaring van het CAW Limburg en Oost-Vlaanderen dat zij de werking van hun DMO zullen stopzetten op 31 december 2016; hierdoor kan de erkenning van het DMO te Brussel verder lopen zonder nieuwe erkenningsprocedure. Vanaf 2017 zullen alle maatschappelijke onderzoeken dus uitgevoerd worden door de dienst voor maatschappelijk onderzoek van het CAW Brussel. Deze beslissing werd genomen om de capaciteit te kunnen aanpassen aan het dalend aantal maatschappelijke onderzoeken - zodat de bestede middelen efficiënt aangewend worden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de onderzoeken.





Missie Ethiopië

In november reisde het Vlaams Centrum voor Adoptie samen met de adoptiediensten Ray of Hope en Fiac-Horizon vzw af naar Ethiopië, in het kader van de samenwerking. Er werd een bezoek gebracht aan het Ministry of Women, Children and Youth Affairs (MOWCYA). Het doel van deze missie was tweeledig, enerzijds wou VCA meer duidelijkheid over de afwerking van lopende toewijzingen. Daarnaast wou VCA ook meer zicht krijgen over de toekomst van de samenwerking. Momenteel voert MOWCYA verschillende (positieve) veranderingen in de manier van werken door. Om de kans te geven aan het MOWCYA om de veranderingen in te voeren worden er voorlopig geen nieuwe kinddossiers goedgekeurd.





Leerplatform

Met het leerplatform 'adoptie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften' als online cursus reiken we kandidaat-adoptanten kennis aan om in te zetten voor een betere voorbereiding op de komst van een adoptiekind met een specifieke ondersteuningsbehoefte. We zitten bijna aan 200 deelnemers! Voortaan vind je de opleiding terug onder het thema 'diversiteit'. Registreer je hier op het leerportaal.




Tentoonstelling adoptie

Nog tot 16 april loopt de tentoonstelling 'Adoptie. Tussen avontuur en kwetsuur' in het Dr. Guislain museum te Gent. Het VCA heeft meegewerkt aan de tentoonstelling en is trots op het resultaat. Meer info.





Vormingen Steunpunt Adoptie

Een nieuw jaar vol met nieuwe vormingen. In deze folder kan je alle vormingen van Steunpunt Adoptie terugvinden.





   
 
Adoptiehuis

Het decreet binnenlandse adoptie bepaalt dat in Vlaanderen maar één binnenlandse adoptiedienst vergund wordt. Sinds 1 december 2016 is adoptiedienst Adoptiehuis te Antwerpen de enige vergunde binnenlandse adoptiedienst in Vlaanderen. Lees ons nieuwsbericht.



 


Gerichte instroom 2016

In de zomer van 2016 hebben we voor het eerst kandidaten gericht laten doorstromen naar de voorbereiding op adoptie. Bij deze gerichte instroom werd rekening gehouden met het profiel van de kandidaten en hun vooropgestelde kindprofiel. Op vraag van de adoptiediensten werden er in totaal 88 entiteiten doorgestuurd naar de voorbereiding. Lees hier alle info.





Kazachstan

Het kanaal Kazachstan gaat in proeffase bij Het Kleine Mirakel. Er kunnen drie proefdossiers opgestart worden voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Voor meer informatie kunnen jullie contact opnemen met Het Kleine Mirakel.





Delegatie Guinée

Begin oktober kwam de directeur van de Centrale Autoriteit van Guinée naar België, om er de Familiedag van Het Kleine Mirakel bij te wonen. VCA had een vergadering met dhr. Konaté en er was ook een informeel moment waarop Gent werd bezocht.






Infosessie zelfstandige adoptie

Op woensdag 17 mei 2017 organiseert het Vlaams Centrum voor Adoptie een infosessie voor aangemelde kandidaat-adoptanten over zelfstandige interlandelijke adoptie. De infosessie gaat door van 19u-21u in de gebouwen van Kind & Gezin in Brussel.
Tijdens de infosessie geeft het VCA meer informatie over wat zelfstandige adoptie precies is, het kanaalonderzoek en redenen van goed-of afkeuring van kanalen. Schrijf je al in door een mailtje te sturen naar adoptie@kindengezin.be





VAG kalender 2017

Hier een overzicht van alle vormingsmomenten en activiteiten georganiseerd door Vereniging voor Adoptiekind en Gezin.





 
 
 


 
 
  Naar de website