Juli 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Activiteitenverslag VCA

In 2016 waren er 23 binnenlandse adopties en 62 interlandelijke adopties. Deze en vele andere cijfers kan je nalezen in ons activiteitenverslag.


 


Delegatie Denemarken

In mei ontving het VCA een kleine delegatie van de Deense Centrale Autoriteit. Net zoals het VCA hebben onze Deense collega’s de opdracht om elk individueel kinddossier te onderzoeken en goed te keuren, vooraleer het kind (door de adoptiedienst) kan worden voorgesteld aan de kandidaat-adoptieouders. Hierbij wordt telkens nagekeken of de correcte procedure gevolgd werd in het herkomstland, alsook of het dossier alle noodzakelijke informatie over de achtergrond van het kind bevat om de adoptabiliteit en subsidiariteit te kunnen staven.

Tijdens dit werkoverleg werd voor de herkomstlanden waar zowel Vlaanderen als Denemarken actief zijn, overlopen hoe kinddossiers gewoonlijk samengesteld zijn, en welke informatie (steeds) aanwezig moet zijn vooraleer een toewijzing kan worden goedgekeurd. Zo’n vergelijking is bovendien een unieke opportuniteit om meer informatie en ervaringen uit te wisselen over de werking in de verschillende herkomstlanden, alsook over de wijze waarop kan worden omgegaan met moeilijke vragen, zoals de evaluatie van opvangmogelijkheden in eigen land, de (eventuele) scheiding van siblings,…

We maken graag tijd voor zulke werkmomenten; dergelijk overleg is essentieel om onze dagelijkse werking steeds te blijven verbeteren!








Missie Thailand

Van 13 tot 16 juli 2017 bezocht het VCA, samen met de adoptiedienst FIAC, het Thaise Child Adoption Center (CAC), de centrale autoriteit van Thailand. Daarnaast werden er nog verschillende tehuizen en diensten in Thailand bezocht. Hierbij werd met het CAC gezocht naar verbeteringen in de samenwerking. Bijvoorbeeld hoe volle adoptie mogelijk te maken en over het voortraject van kinderen die voor adoptie in aanmerking komen.







Congo

Begin mei ontstond in de media hetze omtrent adopties uit Congo. Een aantal kinderen, geadopteerd uit het weeshuis Tumaini door Waalse adoptieouders, zouden onterecht adoptabel zijn verklaard. Een gerechtelijk onderzoek is opgestart teneinde alle adoptiedossiers uit Congo nader te onderzoeken. In Vlaanderen werden in totaal 3 kinderen via proefdossiers uit Congo geadopteerd via VZW Tumaini. Het adoptiekanaal werd voor opstart van proeffase grondig onderzocht. De procedure in de drie betreffende dossiers is verlopen conform de aldaar overeengekomen afspraken en allen waren grondig gestoffeerd. Tot op heden zijn er dan ook geen problemen opgedoken in de drie Vlaamse adoptiedossiers uit Congo. VCA volgt de zaak op de voet.





Stevige start

Op maandag 9 oktober 2017 organiseert Steunpunt Adoptie opnieuw een Stevige start. Dit is een groepssessie voor ouders die sterker willen staan als opvoeder. Zit je met vragen over de hechting in de eerste jaren na aankomst? Schrijf je dan snel in.





   
 
Kosten rolrecht

Vanaf 1 mei 2017 is er een nieuwe regeling in werking getreden over de rolrechten. Voortaan worden de rolrechten van 100 euro verhoogd met 20 euro per eisende partij. Adopteer je als alleenstaande betaal je 120 euro om je verzoekschrift in te dienen. Adopteer je als koppel moet je 140 euro betalen.



 


Jaarverslag Kind en Gezin

Het jaarverslag van Kind en Gezin werd dit jaar anders aangepakt. Omdat woorden meer zeggen dan cijfers werd gewerkt met 9 verhalen. Aan de hand van die verhalen worden de kerncijfers weergegeven. Lees hier het jaarverslag van Kind en Gezin en lees zeker het verhaal van adoptie!





Inzage

Op 28 mei 2017 trad een koninklijk besluit in werking omtrent de bewaar- en inzageregels voor de herkomstgegevens van geadopteerden. In Vlaanderen was het recht op inzage al vervat in de Vlaamse regelgeving, maar door de inwerkingtreding van dit besluit is het inzagerecht ook op federaal niveau gereguleerd. Meer informatie over het inzagerecht of wil je zelf een inzage aanvragen: klik hier.





Missie Kirgistan

Van 29 mei t.e.m. 1 juni 2017 ging het VCA samen met de adoptiedienst Het Kleine Mirakel op missie naar Kirgistan. De missie had als doel nauwer zicht te krijgen op de procedures ter plaatse, sinds de toetreding van het land tot de Haagse Conventie in 2016. Er werd nagegaan of er nood is aan interlandelijke adoptie i.h.k.v. de subsidiariteit en hoe de kinderen adoptabel worden verklaard. Dit alles met het oog op een eventuele samenwerking in de toekomst.







Colloquium in de Senaat

Op 25 april 2017 vond een colloquium in de Senaat plaats over de problematiek van de metissen uit de periode van de Belgische kolonisatie in Afrika. Tijdens dit colloquium kwamen verschillende getuigenissen aan bod. Metissen die naar België kwamen in de jaren ’60 kunnen ook bij VCA een inzage vragen in hun dossier en ondersteuning van Steunpunt adoptie krijgen.







Inclusief werken in de Huizen van het Kind

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin deed in 2016 een analyse van de behoeften aan en het gebruik van opvoedingsondersteuning door ouders van een kind met een specifieke zorgbehoefte.
Ondanks het grote aanbod van opvoedingsondersteuning in Vlaanderen, wijst het onderzoek uit dat er nog onvoldoende aan de noden van ouders van een kind met een specifieke zorgbehoefte tegemoet gekomen wordt. De onderzoekers pleiten o.a. voor meer samenwerking tussen reguliere actoren (Huizen van het Kind, Kinderopvang, …) en handicapspecifieke actoren (thuisbegeleidingsdiensten, MFC,…) in de ondersteuning van gezinnen met een kind met een specifieke zorgbehoefte.
Een aantal Huizen van het Kind en de Centra voor inclusieve kinderopvang (CIK) zetten hier al op in.





 
 
 


 
 
  Naar de website