September 2019  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
Terug van weggeweest!

De nieuwsbrief van het Vlaams Centrum voor Adoptie is terug van weggeweest!
Door personeelswissels, een lage bezetting en een grote drukte hier stond dit even op een laag pitje.
We doen vanaf nu terug ons uiterste best om jullie twee keer per jaar van alle nieuwtjes rond adoptie te voorzien.



 


Dienstreis Ghana

In april gingen we op dienstreis naar Ghana om te kijken of een samenwerking er mogelijk was.
We bezochten er onder meer het SOS Children's Village in Tema, de Belgische ereconsul, de centrale autoriteit in Accra, het 'Departement of Social Welfare' en 'The High Court of Greater Accra'.

Er werd onderzocht of er voldoende garanties zijn dat de betrokken instanties en contactpersonen er de wetgeving respecteren in het belang van het kind. We gingen ook na of de bevoegde instanties het principe van subsidiariteit toepassen en op welke manier ze dit doen. Een adoptie kan ook alleen maar worden uitgesproken wanneer alle nodige toestemmingen werden verleend en er vooraf onderzocht werd of het kind zich nog zal kunnen integreren in een nieuw gezin. Tot slot wordt er ook nagegaan of er financiële transparantie is bij de adoptie.

Het kanaal Ghana werd voorlopig goedgekeurd. Omdat we eerst nog zicht moeten krijgen op de financiële transparantie, wachten we wel nog even met het opstarten van proefdossiers.







Stopzetting kanaal Verenigde Staten

Naar aanleiding van de eerste kindtoewijzing in een Vlaams proefdossier zijn er vragen gerezen omtrent de werkwijze van de adoptiedienst 'Forever Families Through Adoption' en de onverklaarbare hoge kosten die gepaard gingen met deze adoptie.

Er was een zeer grote kloof tussen de theoretische kost en de werkelijke kosten die betaald werden.

Hieromtrent werd door VCA een verklaring gevraagd, dewelke nog steeds uitblijft.

Onze bevindingen werden met de centrale autoriteit van de VS besproken, in kader van het adoptieverdrag van Den Haag. Zij bevestigden onze twijfels.

Toen bleek ook nog dat de Vlaamse families in de proefdossiers onder druk werden gezet om hun maximumbudget te verhogen om op die manier meer en sneller kans te maken op een kindtoewijzing.

Ook omtrent het concrete aanbod van ondersteuning aan de geboortemoeders bij hun beslissing tot afstand kreeg VCA, ook na opvragen van bijkomende informatie, weinig duidelijkheid waardoor we voor de toekomst de naleving van het subsidiariteitsprincipe onvoldoende kunnen garanderen.

Om die reden heeft VCA beslist om de samenwerking met FFTA stop te zetten en dit kanaal definitief te sluiten.





   
 
Onderzoek frauduleuze adopties uit Ethiopië

Naar aanleiding van (onder andere) de berichtgeving in de media en de melding van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, dat er geld zou vrijgemaakt worden voor onafhankelijk onderzoek rond mogelijk frauduleuze adopties uit Ethiopië. Veel adoptieouders hebben zich toen bij VCA aangemeld voor een inzage van hun adoptiedossier. Hierbij probeerden wij iedereen zo goed mogelijk te horen en te polsen naar wat hun concrete twijfels, vragen en bezorgdheden omtrent hun persoonlijke adoptiedossier waren. Deze inzagegesprekken zijn nagenoeg allemaal afgerond en wij beginnen stilaan een overzicht te krijgen op de noden van alle betrokkenen.
VCA is op dit moment volop bezig met de samenstelling van een onafhankelijk expertenpanel.
Heb je hier zelf toch nog vragen rond? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons via adoptie@kindengezin.be



 


Nativeland Thailand

De Thaise centrale autoriteit (Child Adoption Center) organiseerde voor de 9de keer het "Nativeland Visit Program" in Bangkok en de provincies Khon Kaen en Udon Thani. De bedoeling was hoofdzakelijk om geadopteerden uit Thailand (en hun gezin) de kans te geven om hun geboorteland te bezoeken en voeling te laten te krijgen met hun roots door op een actieve manier over de Thaise cultuur te leren. De geadopteerden hebben ook de mogelijkheid om het tehuis te bezoeken waarin ze het eerste deel van hun leven hebben doorgebracht en de verzorgers en huidige bewoners te ontmoeten.
Nieuw voor deze editie was dat er ook een kort luik werd georganiseerd voor adoptiediensten, centrale autoriteiten en anderen die professioneel bezig zijn met adoptie. VCA was hier samen met adoptiedienst FIAC-Horizon aanwezig.

Dit programma is, zeker voor geadopteerden en hun familie, zeer waardevol en zeker en vast een aanrader.







Activiteitenverslag VCA

In 2018 waren er 32 interlandelijke adopties en 22 binnenlandse adopties, waarvan 2 kindjes uiteindelijk terug naar de biologische moeder zijn gegaan, dus 20 effectieve adopties.
Deze en heel wat andere cijfers kan je nalezen in ons activiteitenverslag van 2018.




 
 
 


 
 
  Naar de website