Nieuwsbrief over gezinsondersteuning december 2015  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

Kind en Gezin won de Communicatieprijs 2015 van Kortom, de vereniging voor overheidscommunicatie. Het agentschap van de Vlaamse overheid sleept de prijs in de wacht voor #Babybeweging, een campagne die jonge ouders ondersteunt om meer beweging bij hun baby's te stimuleren.

top
Gezondheid

  • In de pers verschenen enkele artikels over vitaminesupplementen. K&G volgt de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Voor onze doelgroep zijn er 3 supplementen wetenschappelijk onderbouwd en noodzakelijk: foliumzuur, vitamine D en vitamine K. Alle andere vitamines haal je uit een gezonde, gevarieerde voeding.
  • Met het toenemend aantal poliklinische bevallingen en kort verblijf in de kraamafdeling heeft de Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek/neonatale screening samen met alle actoren de taakverdeling in verband met neonatale screening op aangeboren aandoeningen op punt gesteld.
  • Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, lanceerde www.zanzu.be voor anderstaligen en professionals die met anderstaligen werken. De site is opgebouwd uit thematische blokken rond lichaam, gezinsplanning en zwangerschap, infecties, seksualiteit, relaties en rechten en wetgeving. Zanzu.be biedt een vertaalwoordenboek, tal van artikels met tekeningen en een voorleesfunctie. Zanzu.be is beschikbaar in 13 talen.
top
Integrale jeugdhulp

  • Cliëntoverleg en bemiddeling zijn een recht van elke minderjarige, zijn ouder, opvoedingsverantwoordelijke en hulpverlener in de jeugdhulp. Ouders, opvoedingsverantwoordelijken en minderjarigen maken er echter weinig gebruik van of kennen het niet. Om de bekendheid en bereikbaarheid van cliëntoverleg en bemiddeling te vergroten, startte het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) met een campagne en mijn.jeugdhulp.be.
top
Kinderopvang

Vanaf 1 januari 2016 geldt een nieuwe regelgeving voor alle ouders met een attest inkomenstarief. Daarnaast is er de jaarlijkse indexering.

  • Ouders die een attest aanvroegen na 1 mei 2015, krijgen automatisch een geïndexeerd attest.
  • Ouders die een attest aanvroeg voor 1 mei 2015, moeten het inkomenstarief herberekenen via mijn.kindengezin.be.
top
Ontwikkeling

  • De Werelddag van het Vroeggeboren Kind had als thema 'Groeien doe je samen'. De Centra voor ontwikkelingsstoornissen (COS) en de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) zetten de opvolging van prematuren in de kijker. Een nieuwe folder en flyer informeren en motiveren ouders om met hun kind naar de opvolgmomenten te gaan.

top
Opvoeding

  • Ook kinderen zijn ongerust als ze in de media horen over aanslagen en geweld. Hoe praat je dan met een kind over geweld en terreur?
  • Wat mag je kind en wat mag het niet? Waarom leg je bepaalde regels op en hoe doe je dat? Hoe leer je je kind zelf de juiste keuzes maken? Je komt het allemaal te weten in het nieuwe Triple P magazine (een uitgave van provincie Antwerpen). Het thema is deze keer 'discipline maakt je sterk'.
top
Radicalisering

top
Publicaties

  • Met 'Hoe maak jij agressie bespreekbaar? Kaarten op tafel!' sensibiliseert Icoba (Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie) organisaties om het thema agressie op een veilige en constructieve manier op tafel te krijgen. Icoba ontwierp campagnemateriaal en stelde een digitale toolbox met praktische doe- en praatactiviteiten samen.
top
Leren

De online cursussen zijn terug te vinden via http://www.kindengezin.be/opleidingen-en-infosessies. In het kader 'Online cursussen' kies je voor 'registreren en inloggen'. De eerste maal kan je je rechts bovenaan de pagina op een eenvoudige manier registreren (Nieuwe account maken).

top
Agenda


Tussen Kerst en Nieuwjaar is Kind en Gezin gesloten. Wij hopen jullie volgend jaar op dezelfde wijze te blijven informeren. Alle suggesties voor deze nieuwsbrief zijn altijd welkom via info@kindengezin.be.

Met het oog op een stralend 2016,
wensen we jullie prettige feesten!top
 
 
 


 
 
  Naar de website