Nieuwsbrief over gezinsondersteuning maart 2015  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Huizen van het Kind

top
Kinderwens en zwangerschap

  • Ongeboren kinderen zijn extra gevoelig voor hormoonverstoorders. Het is dan ook beter wanneer je zwanger bent of wilt raken, om de blootstelling hieraan zoveel mogelijk te beperken. Ingewikkelde materie die om meer uitleg vraagt, daarom verspreidt de Gezinsbond de brochure 'Bescherm je baby, beperk hormoonverstoorders - Informatiebrochure bij zwangerschap'.
  • Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint al vanaf het moment dat je beslist dat je een kindje wil of stopt met je voorbehoedsmiddel. De website gezondzwangerworden.be geeft tips over foliumzuur, alcoholgebruik, roken, gezonde voeding, ...
top
Mishandeling

  • Vrouwelijk genitale verminking (VGV) is een ernstige, onherstelbare vorm van mishandeling en in België sinds 2001 bij wet verboden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen vrouwelijk genitale verminking op 6 februari, is er een toolkit gelanceerd met bruikbare materialen om preventief te werken rond VGV. Het materiaal is online te raadplegen.

top
Vrijwilligers

top
Vaccineren

  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel over de opmars van mazelen in Europa. Meer dan 22.000 mensen uit zeven landen raakten vorig jaar besmet. Ook al daalde het aantal gevallen tussen 2013 en 2014 met de helft, het blijven er té veel, zegt de WHO. Tegen eind dit jaar willen ze de ziekte in Europa volledig uitroeien. In Berlijn overleed onlangs nog een 18 maanden oude jongen aan de ziekte. In ons land is de inenting niet verplicht, maar ze wordt wel aanbevolen. De vaccinatie tegen mazelen is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad op de leeftijd van 12 maanden en 10 jaar en wordt uitgevoerd binnen de dienstverlening van Kind en Gezin en het CLB.

top
Voeding

top
Agenda

  • De 'Dag van de Zorg' is het opendeur-moment van de welzijns- en gezondheidszorg in Vlaanderen. Op zondag 15 maart (van 10u tot 17u) ontvangen meer dan 140 organisaties en bedrijven iedereen met open armen. Je kan bv. een kijkje nemen in het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes in Hasselt of in het Klein Kasteeltje in Brussel en het regioteam ontmoeten dat er werkzaam is. Wil je weten welke organisatie in jouw buurt zijn deuren opent? Kijk op http://www.dagvandezorg.be/.
  • Ontmoeting wordt op vele plaatsen georganiseerd. Telkens heeft de begeleider een bijzondere rol om ouders en kinderen welkom te heten en ontmoeting te faciliteren. Tijdens de open forumdag 'Ontmoeting: De rol van de begeleider' op 31 maart 2015 verdiept EXPOO zich in die rol.
  • Om samen met een cliënt in het nieuwe jeugdhulp-landschap tot goede hulpverlening te komen, is het belangrijk om creatief aan de slag te gaan, over de sectoren heen te kijken en ervaringen te delen met anderen. Om die reden gaat er een nieuwe vormingsreeks over het nieuwe jeugdhulplandschap van start in april 2015.
  • Omwille van de talrijke ontwikkelingen binnen de zorg en het onderwijs aan personen met een handicap wordt het steeds belangrijker om ouders te betrekken en goed met hen te communiceren. De studiedag 'Naar partnerschap met ouders van een kind met een handicap' op 21 mei 2015 is een organisatie van Gezin en Handicap in samenwerking met Magenta.
  • Heel wat Vlaamse welzijns- en gezondheidsorganisaties en zorgverleners ontwikkelden reeds een onlinehulpaanbod, anderen zijn op zoek naar de juiste formule. Met het congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid op 3 juni 2015 wil Flanders care nieuwe ideeën aanreiken, initiatieven in kaart brengen en online hulp op de agenda zetten.
top
Vacature

  • Kind en Gezin zoekt een dossierbeheerder PGO Externe Dienstverlening. De dossierbeheerder PGO begeleidt een aantal sectoren uit de preventieve gezinsondersteuning (o.a. Inloopteams, de Huizen Van het Kind, de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning,...). Bekijk de vacature. Opgelet, reageren voor 15 maart!

top
 
 
 


 
 
  Naar de website