Nieuwsbrief over gezinsondersteuning december 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

 • In Geraardsbergen liep in november de tweede reeks af van het proefproject 'Inburgering voor moeders'. Tien weken lang kwamen 12 vrouwen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan, Marokko, Somalië en Ivoorkust twee keer per week met hun kindjes samen in het Huis van het Kind in Geraardsbergen voor een inburgeringscursus op maat.
 • Vorige maand kondigden we de campagne #ikbenervoorjou over postnatale depressie aan. Er kunnen nog steeds gratis affiches besteld worden.
top
Gezinsondersteuning

 • Op vrijdag 28 oktober werd 'Boekbaby's' omgedoopt tot 'Boekstart'. Kind en Gezin blijft zich heel graag engageren om van Boekstart mee een succes te maken. Onze administrateur-generaal, Katrien Verhegge, geeft in een filmpje aan waarom we als organisatie sterk inzetten op taalstimulering. Bekijk zeker ook de filmpjes van onze collega's die voorlezen in hun thuistaal.
 • De Beweging tegen Geweld, vzw ZIJN, roept met de campagne #KIJKNIETWEG op om het taboe te doorbreken en over partnergeweld te praten. Ontdek stappenplannen voor getuigen, slachtoffers en plegers op www.vzwzijn.be.
top
Jeugdhulp

 • De nieuwe website www.jeugdhulp.be brengt onder meer verhalen, interviews en cijfers over de jeugdhulp in Vlaanderen. Verder kunnen ook jongeren en ouders er terecht, bijvoorbeeld voor meer informatie over cliëntoverleg en bemiddeling. Op termijn zal deze website verder worden uitgebouwd en zo ook de algemene en professionele website van Jongerenwelzijn vervangen.
 • Het recht op instemming met de jeugdhulp roept in de praktijk heel wat vragen op, zeker in het vernieuwde jeugdlandschap. Daarom biedt de nota 'Richtinggevend kader voor het omgaan met instemming van ouders en minderjarigen in de integrale jeugdhulp' een intersectoraal kader. Dit geldt zowel voor de rechtstreeks toegankelijke als de niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpverlening. Naast instemming wordt ook ingegaan op het aspect informeren met betrekking tot instemming. Meer informatie is te lezen op de website jeugdhulp.
top
Opvoeding

 • Goe Gespeeld! lanceert een driemaandelijkse nieuwsbrief boordevol ideeën om buiten te gaan spelen voor ouders en iedereen die met kinderen werkt.
 • Kinderen mediawijs laten omgaan met digitale media, is niet voor elke ouder een fluitje van een cent. Mediawijs bundelt daarom alle tips over mediawijs opvoeden op Medianest.
top
Publicaties

top
Oproep

top
Agenda

 • Op 9 december sluit Steunpunt Jeugdhulp haar jaarthema 'Culturele diversiteit in de jeugdhulp' af met workshops. De gesprekken vertrekken van een artikelreeks op Sociaal.Net over culturele diversiteit in de jeugdhulpverlening.
 • Op 15 december organiseert EXPOO zijn jaarlijks congres 'Ontmoeten en verbinden - Over het versterken van sociale cohesie in onze superdiverse samenleving'. Laatste kans om je in te schrijven voor het congres vanuit Antwerpen.
 • Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en het agentschap Zorg en Gezondheid nodigen uit voor de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december. De gezondheidsconferentie tekent mee het preventiebeleid in verschillende sectoren uit voor de komende jaren.
 • VBOV vzw nodigt iedereen uit voor de voorstelling 'Normaal Bevallen!' van Veerle Malschaert op 19 en 22 december, ten voordele van Music For Life.
 • VAD, de koepel van Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs, organiseert op 2 februari 2017 een seminarie over de schadelijke gevolgen van middelengebruik tijdens de zwangerschap. Het gaat in het bijzonder over alcoholgebruik en het risico op Foetaal Alcohol Spectrum Disorder.
top
 
 
 


 
 
  Naar de website