Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

top
Kinderopvang

top
Ontwikkeling

  • Vlaamse baby's van acht maanden hebben een minder goed ontwikkelde grove motoriek dan te verwachten is op die leeftijd. Dat is vooral zo voor baby's die weinig op hun buik liggen, blijkt uit de resultaten die de JOnG!-onderzoekers voorstelden op hun studiedag 'Kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren in Vlaanderen'. Kind en Gezin adviseert de rugligging om wiegendood te voorkomen, maar tegelijk maken we ouders er op attent dat de baby niet altijd op zijn rug moet liggen als hij wakker is. Zo wordt een kind gestimuleerd om te bewegen en kan hij zijn arm-, nek en rugspieren goed oefenen.
top
Opvoeding

  • EXPOO bracht een magazine uit rond ondersteuning aan ouders van jongeren. Het magazine bevat opinies van ouders, jongeren, beleidsmensen, onderzoekers en praktijkwerkers. Daarnaast bevat het magazine een praktijkengids om professionals te inspireren op het vlak van aanbod opvoedingsondersteuning.
  • Het thema van de Week van de Opvoeding 2016 is bekend! 33% van de mensen die de poll invulden, koos voor het thema 'Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen!'. In Vlaanderen en Brussel worden van 16 tot 23 mei activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd rond dit thema. De Week van de Opvoeding wordt gecoördineerd door EXPOO.
top
Voeding

top
Zwangerschap en geboorte

  • Vanaf 1 januari 2016 werden de voormalige Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen en de Unie van Vroedvrouwen samen de Vlaamse Beroepsorganisatie van vroedvrouwen, afgekort VBOV. Ze bundelen de krachten om er voor te zorgen dat elk aanstaand gezin zo goed mogelijk ondersteund wordt in de pre- en perinatale periode.
top
Vacatures

  • 'Het leukste aan mijn werk is het nauwe en duurzame contact met de gezinnen en met de kinderen. We hebben een straffe job! Elke dag maken we het verschil voor veel gezinnen. Daar ben ik fier op', zegt Kim - regioverpleegkundige bij Kind en Gezin. Ook zin in zo een job? We zoeken nog een collega in regio Kraainem.
top
Oproepen

  • Met de opbrengst van de Rode Neuzen-campagne zal de Koning Boudewijnstichting projecten ondersteunen die laagdrempelige psychische hulp bieden aan jongeren of zich inzetten op preventie van psychische problemen. Projecten kunnen gericht zijn naar kinderen van alle leeftijden. Ook voor (partners verbonden aan) de Huizen van het Kind kan dit een mooie kans zijn om te tonen dat geestelijke gezondheidspromotie en -preventie deel uitmaakt van de universele dienstverlening aan gezinnen waar ze voor staan.
  • De Deboutteprijs, die op 23 september 2016 voor de 3e keer zal uitgereikt worden, heeft tot doel een belangrijk oorspronkelijk werk te bekronen op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie en/of kinderpsychotherapie. Geïnteresseerden dienen uiterlijk op 1 februari 2016 hun deelname te bevestigen.
top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website