Nieuwsbrief over gezinsondersteuning november 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Niet elke jonge ouder zit op een roze babywolk. 10 tot 20% van de vrouwen krijgt een postnatale depressie. Ook partners kunnen een postnatale depressie krijgen. Onze gratis onlinecursus geeft meer informatie en helpt een postnatale depressie herkenbaar en bespreekbaar te maken. Op zoek naar materiaal? Bestel een gratis affiche van de campagne #ikbenervoorjou. Samen maken we postnatale depressies bespreekbaar.

  • Kinderen geven mee vorm aan de wereld van vandaag en morgen. Samen met verschillende (beleids)actoren ontwikkelde Kind en Gezin een breed gedragen visie m.b.t. het beleid rond jonge kinderen. Tijdens dit participatief traject gingen we aan de slag rond 4 thema's die verschillende beleidsdomeinen ruim overschrijden, namelijk gezondheidsongelijkheid, een rijke omgeving, omgaan met verontrusting en betrokkenheid. Dit resulteerde in een geslaagde conferentie op 6 oktober 2016. Met het diverse materiaal gaan we de komende maanden en jaren verder aan de slag. Lees alles na en bekijk de filmpjes op www.kindengezin.be/detoekomstisjong.
top
Gezondheid

  • In 2008 concludeerde de Europese organisatie van kindergastro-enterologen dat het aangewezen is om gluten geleidelijk te introduceren tussen 4 en 7 maanden, bij voorkeur tijdens de periode van borstvoeding. Intussen zijn er recente betrouwbare onderzoeken waaruit blijkt dat de leeftijd van introductie een rol speelt in de incidentie van coeliakie op jonge leeftijd, maar dat op iets latere kinderleeftijd de incidentie dezelfde is. Een systematische review geeft bovendien aan dat borstvoeding op het moment van introductie geen preventieve rol speelt. Het advies werd daarom, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, als volgt herwerkt: van zodra vaste voeding geïntroduceerd wordt, vanaf (4-)6 maanden, mogen gluten geleidelijk toegediend worden, ongeacht borstvoeding of kunstvoeding. Er wijzigt dus niets inzake de introductie van vaste voeding, enkel inzake de introductie van gluten.
  • Van 14 tot en met 18 november vindt de jaarlijkse actieweek Gezond Binnen plaats. Dit jaar is het thema 'Woon gezond, samen naar een rookvrij huis'. Wil je daaraan deelnemen? Bekijk wat je kan doen of neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio voor extra ondersteuning.
  • Het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie publiceerde naar jaarlijkse gewoonte een jaarrapport met de meest belangrijke trends in geboorte en bevalling.
top
Kinderopvang

  • Voor de zomer lanceerde Kind en Gezin de campagne 'Meer dino, minder risico' rond het belang van risicopreventie in de kinderopvang. Een tweede fase in de campagne is een '360° virtual reality'-film waarbij je de omgeving ontdekt door de ogen van een kind. Zo kan je beter inschatten welke risico’s er zijn en wat je kan doen om ze te voorkomen.
top
Ouderschap en partnerrelaties

top
Taal

  • Van 19 tot 27 november is het Voorleesweek. Een week lang zet Iedereen Leest, samen met o.a. Kind en Gezin, het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.
top
Zindelijkheid

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website