Nieuwsbrief over gezinsondersteuning december 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

 • Kind en Gezin heeft een nieuw magazine uitgebracht. In dit magazine lees je actuele info, verhalen en getuigenissen van ouders en experten over peuters van 1 jaar tot 2,5 jaar. Het Kind en Gezin Magazine - Peuter kan online besteld worden.
 • Vanaf deze maand worden alle Vitalink-kindrapporten (gegevens over groeicurven, vaccinaties, het Van Wiechen ontwikkelingsonderzoek en klinisch onderzoek) na elk consult op het consultatiebureau opgeladen naar het Vitalinkplatform. Op die manier delen we gegevens, op voorwaarde dat ouders hiervoor toestemming hebben gegeven. Ook de ouders zelf kunnen nu via de nieuwste versie van de Patient Health Viewer (PHV) de gegevens van hun kind bekijken.
 • De brochure 'Gezond eten en bewegen' werd inhoudelijk aangepast met nieuwe inzichten uit het Rewardproject van de Universiteit Gent die de rol onderzochten van beloningen en beloningsgevoeligheid bij het aanleren van gezonde eetgewoonten. Het glutenadvies is aangepast en de nieuwe voeding- en bewegingsdriehoek met basisprincipes en tips werden opgenomen. De brochure kan online besteld worden.
top
Huizen van het Kind

 • In de beleidsbrief 2017-2018 geeft minister Vandeurzen een overzicht van het beleid dat hij het volgende jaar wil voeren. De minister wil onder meer inzetten op de versterking van de ondersteuning van gezinnen door essentiële elementen van het Vlaamse gezinsbeleid beter op elkaar af te stemmen. De Huizen van het Kind zijn daar een belangrijke schakel in.
top
Gezinsondersteuning

 • Het nieuwe erkenningsbesluit voor de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK's), goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 17 november 2017, coördineert bestaande regelgeving in één overzichtelijk besluit. Het vereenvoudigt ook een aantal erkenningsvoorwaarden. Het vermeldt een geactualiseerde missie en een overzicht van de bestaande opdrachten. Daarnaast wordt de organisatie van de chat nupraatikerover.be nu ook wettelijk verankerd. Tenslotte regelt het besluit de erkenning van een partnerorganisatie voor de VK's. Hiertoe werd het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) opgericht. Meer info over de Vertrouwenscentra Kindermishandeling is terug te vinden op onze website.
 • Zoek je ondersteuning of advies over autisme? Autisme Centraal wil haar expertise delen met het ruime publiek, mensen met autisme en hun familie en professionals.
top
Opvoedingsondersteuning

 • December is geschenkenmaand. Speelgoed mag niet te moeilijk zijn maar mag wel een uitdaging bieden en speelt in op het karakter en de interesses van een kind. Meer tips vind je op groei mee.be en de website van Kind en Gezin.
 • Het thema voor de week van de opvoeding in 2018 is gekend: 'Opvoeden is samenspel'.
 • Recente studies tonen aan dat jonge kinderen die overdreven of kritiekloos complimentjes krijgen, meer kans lopen op een lager zelfbeeld of de lat voor zichzelf te hoog leggen. Positief opvoeden is meer dan benadrukken hoe goed je kind het doet. Het gaat om een warme relatie opbouwen en realistische verwachtingen hebben.
 • EXPOO schreef dit jaar een artikel over opvoedingsondersteuning 'uitgangspunten en praktijk' voor de preventierubriek van het Tijdschrift Klinische Psychologie. Opvoedingsondersteuning is een taalkundig eenvoudig te omschrijven begrip: ondersteuning bij de opvoeding. Maar toch, wat is opvoeden? Lees meer hier.
top
Campagnes

 • Spasmen die voorkomen bij kinderen onder de 2 jaar (infantiele spasmen) worden vaak niet herkend als een mogelijk teken van ernstige epileptische activiteit. Onbehandeld kunnen ze grote gevolgen hebben. Daarom start be-TSC vzw een campagne.
top
Publicaties

 • Bruno Vanobbergen stelt het jaarverslag 2016-2017 van Het Kinderrechtencommissariaat voor met als rode draad: 'Waar is mijn thuis'. Heel wat kinderen en jongeren zijn vandaag immers op zoek naar een plek waar ze tot rust kunnen komen.
top
Oproepen

top
Agenda

 • ICOBA (Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie): Vormingsaanbod 2018

 • Vaccinatiesymposium voor artsen en verpleegkundigen 'Vaccinaties vandaag en morgen'
  Organisator: Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV)
  Datum: 9 februari 2018
  Locatie: Universiteit Antwerpen, Campus 3 Eiken

top
Eindejaar

 • Van maandag 25 december 2017 tot en met maandag 1 januari 2018 zijn de diensten van Kind en Gezin gesloten. Bellen naar de Kind en Gezin-Lijn kan wel (behalve weekend-en feestdagen).

Prettig eindejaar!

top
 
 
 


 
 
  Naar de website