Nieuwsbrief over gezinsondersteuning maart 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

top
Gezinsondersteuning

  • Vanaf 1 maart 2017 zet het Agentschap Integratie en Inburgering een eerste stap naar een uniforme dienstverlening voor sociaal tolken ter plaatse. Dat betekent dat de werkwijze van de Dienst Sociaal Tolken en Vertalen aangepast wordt. Om verder gebruik te maken van sociaal tolken moet een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend worden met het Agentschap.
  • Een klein gebaar, voor velen vaak verrassend, en met een heilzaam effect... een goeie reden om vaker iemand een goeiendag te wensen. De campagne 'Zeg maar goeiendag' bouwt mee aan een warme samenleving.
top
Gezondheid en vaccineren

  • Het agentschap Zorg en Gezondheid laat om de vier jaar onderzoeken hoeveel baby's, adolescenten en andere doelgroepen in Vlaanderen zich laten vaccineren. De Vaccinatiegraadstudie 2016 bevestigt de rol en het belang van Kind en Gezin.
  • L'Agence pour une vie de qualité (het agentschap voor een kwaliteitsvol leven van het Waals Gewest) roept op tot voorzichtigheid na meer dan 70 gemelde gevallen van mazelen sinds begin 2017. Normaal zijn er 7 à 8 gevallen in diezelfde periode. De epidemie treft zowel volwassenen als kinderen in Charleroi, Jodoigne, Namen en Verviers. In Vlaanderen is nog geen sprake van een mazelenuitbraak. Om beschermd te zijn tegen de ziekte is volledige vaccinatie essentieel. Kinderen worden daarom gevaccineerd op 12 maanden en 10 jaar. Kinderen en volwassenen die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn, kunnen terecht bij een arts.
top
Huizen van het Kind

  • De bevraging 'Een Beeld van de Huizen van het Kind 2016' wordt momenteel verder verwerkt in samenwerking met het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Eind mei willen we het rapport publiceren. Hiervoor zijn we op zoek naar een aantal Huizen van het Kind die samen met ons een blik willen werpen op de resultaten om er de belangrijkste conclusies uit te halen. Geïnteresseerden mogen een mailtje sturen naar huizenvanhetkind@kindengezin.be. De eerste tendensen kunnen al ingekeken worden.
top
Taalontwikkeling

  • Vanaf 2017 breidt Iedereen Leest! de Jeugdboekenweek uit tot een hele maand. Maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier. Ook de doelgroep wordt breder: van 3 tot 15 jaar. Het thema van de Jeugdboekenmaand 2017 is 'M/V/X. Je bent wie je bent.'.
top
Projectoproep

  • Voor de projectoproep 'Nederlands oefenen' is het Agentschap Integratie en Inburgering op zoek naar projecten die de bestaande methodieken rond oefenkansen verbeteren, verspreiden en duurzaam maken. Anderzijds zoeken ze nieuwe projecten die andere organisaties kunnen inspireren.
  • Het Fonds Hope For Girls wil extra ontwikkelingskansen bieden aan meisjes, in het bijzonder op het vlak van opvoeding, onderwijs, gezondheid en cultuur. Ook wil dit Fonds de situatie van de gezinnen, families en gemeenschappen waarvan zij deel uitmaken ondersteunen. Projecten die werken aan mentaliteitswijziging en gedragsverandering - bij jongens en meisjes - kunnen eveneens rekenen op steun.
top
Leren

  • In februari 2017 werd een leerplatform 'United to End Female genital mutilation' gelanceerd. Dit is een gratis online platform met praktische informatie en advies voor professionals die beroepsmatig te maken krijgen met vrouwelijk genitale verminking (VGV/FGM). Het platform bevat onder meer een online cursus in negen talen (ook Nederlands) en specifieke informatie met betrekking tot elf EU-lidstaten.
top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website