Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2018  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Verpleegkundige Els Galle en provinciaal consulent opvoedingsondersteuning Ingrid Lanckmans van Kind en Gezin namen deel aan een reportage voor VRT en De Morgen over de dienstverlening van Kind en Gezin in Brussel. Ze zien jaar na jaar een toename van het aantal jonge kinderen dat in erbarmelijke en uitzichtloze situaties leeft.
  • Voor heel wat ouders is het niet gemakkelijk om de zorg voor hun kind uit handen te geven. Om ouders te helpen bij het kiezen van een kinderopvang heeft Kind en Gezin twee filmpjes gemaakt:
  • Kind en Gezin schat, via voorlopige gegevens, voor 2017 een daling van het aantal geboorten in.
  • Liam voor de jongens en Louise voor de meisjes. Dat waren in 2017 de populairste voornamen in Vlaanderen.
top
Gezinsondersteuning

  • In 18 Vlaamse steden en gemeenten en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen er vanaf 1 maart 2018 nieuwe lokale samenwerkingsverbanden. Het gaat om een aanbod kind- en ouderactiviteiten en meer dan 500 bijkomende plaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen in de kinderopvang ingebed in de Huizen van het Kind. Dit aanbod is mogelijk dankzij de subsidieoproep 'KOALA', een unieke publiek-private samenwerking in de strijd tegen kinderarmoede. 'KOALA' komt tegemoet aan een sterke nood van veel steden en gemeenten. Er kwamen 56 aanvragen vanuit 41 Huizen van het Kind, verspreid over Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • Werken met jonge kinderen in de geestelijke gezondheidszorg is niet evident. Daarom testte het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vagga uit Antwerpen een speelaanpak en het werken met consulten uit. Zo gaan preventie en zorg hand in hand, lees je in sociaal.net.
  • Het verslag van het voorbije EXPOO congres met als thema 'Elk gezin telt!' staat online. Je vindt er de presentaties en video's van alle sprekers. Ook al het workshopmateriaal staat online. Wie de tekst over proportioneel universalisme wil delen, vindt hier de digitale versie. Medewerkers van Kind en Gezin penden hun reflecties over het congres neer in een blog.
  • Vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor persoonsgebonden materies. Daarom is de Vlaamse overheid vanaf 2018 verantwoordelijk voor de vrijwilligersverzekering.
top
Gezondheid

top
Huizen van het Kind

  • KIDOO, een pedagogisch tijdschrift voor de kinderopvang, maakte de reeks 'de pedagogische visie van'. Hieruit selecteren VBJK en EXPOO een aantal pedagogische visies die interessant zijn voor Huizen van het Kind. De pedagogische visie van Lev Vygotski staat nu online.
top
Voeding

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website