Nieuwsbrief over gezinsondersteuning mei 2018  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Kind en Gezin ontwikkelde een app om afspraken te maken, te beheren en zelfs te chatten met een verpleegkundige. Hij is beschikbaar in de App Store en in Google Play.
  • Kind en Gezin krijgt een pluim in een rapport van de denktank Migration Policy Institute voor zijn partnership met Fedasil. Dankzij de snelle oprichting van consultatiebureaus in de Vlaamse opvangcentra voor asielzoekers in het najaar van 2015 kregen alle jonge kinderen de nodige vaccinaties en medische follow-up en werd ook hun groei en vroege ontwikkeling opgevolgd.
  • In opdracht van Kind en Gezin voert Universiteit Gent een onderzoek naar wat ouders nodig hebben om de opvang voor kinderen met specifieke ondersteuningsnoden te doen slagen. Ouders die willen meewerken, kan Hanne Vandenbussche contacteren.
top
Gezinsondersteuning

  • Tot 20% van de moeders heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte. Jonge moeders met een postnatale depressie en hun gezinnen verdienen de nodige aandacht en zorg. Op 2 mei hebben de moeder-baby-eenheden, het Centrum voor Perinatale mentale gezondheid UZ Gent, Kind en Gezin en partners daarom hun schouders onder de 'World Maternal Mental Health Day' gezet.
  • Soms bemoeilijkt de gevraagde toestemming van ouders de toegang tot therapie voor kinderen. Maar hoeft dat zo te zijn? Hoe kan je ervoor zorgen dat het kind de geestelijke gezondheidszorg krijgt waar het recht op heeft? Het Kinderrechtencommissariaat ontwikkelde er een brochure over.
  • Het Kinderarmoedefonds ondersteunde de voorbije jaren 5 vernieuwende projecten die kansen bieden aan jonge gezinnen in armoede. Elk ervan leverde inzichten op over wat werkt en wat niet. Felies in Antwerpen, Aprèstoe in Brussel, OCMW Genk, Stad Gent, Kind en Gezin Menen en OCMW Sint-Truiden gaan nu aan de slag met één van de drie getoetste modellen om ze te kunnen verfijnen. Het Kinderarmoedefonds deelt de reeds opgedane kennis met andere gemeenten via de brochure 'Kinderarmoede begint vroeg'.
top
Gezondheid en vaccineren

  • Dit jaar focuste de vaccinatieweek op vaccinatie en reizen. Wie op reis gaat naar tropische landen, denkt er aan om gezondheidsadvies in te winnen. Maar ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te gaan of er bepaalde gezondheidsrisico's zijn.
  • Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde de gids 'Wat te doen bij een tekenbeet'. De campagne 'Wees niet gek. Doe de tekencheck' en de website www.tekenbeten.be geven een duidelijk advies over teken: 'controleer, verwijder en volg op'.
top
Opvoeding

top
Voeding

  • Kenniscentrum Eetexpert start een nieuw project waarbij ingezet wordt op communicatie rond eetgedrag en gewicht als prioriteit in preventie van eet- en gewichtsproblemen. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten willen ze opvoeders en gezondheidsprofessionals (gezin, schoolteams, sportcoaches, jeugdwerkers) bijstaan in het omgaan met gewicht-gerelateerde issues bij kinderen en jongeren.
top
Oproepen

  • Vlaams minister voor Gelijke Kansen en Integratie Liesbeth Homans wil experimentele en innoverende projecten financieren rond de twee kruispunten gender en etniciteit en seksuele identiteit en etniciteit. De focus ligt enerzijds op projecten die de emancipatie bevorderen van mensen die zich op deze intersecties bevinden. Anderzijds komen ook projecten in aanmerking die drempels in de omgeving wegwerken.
  • Het Europees Sociaal Fonds wil enkele projecten binnen het Actieplan Werkbaar Werk ondersteunen. Deze oproepen focussen o.a. op duurzaam loopbaanbeleid, leren door beleving vanuit ervaring en het stimuleren van opleidingen in bedrijven en organisaties.
top
Agenda

  • Studie- en vormingsdag 'Van buddy tot community, hoe kwetsbare netwerken versterken'
    Organisator: Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
    Datum: 17 mei 2018
    Locatie: HIG, Schaarbeek
  • Infovoormiddag RADAR, netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren.
    Organisator: RADAR
    Datum: 29 mei en 2 oktober 2018
    Locatie: Lede en Gent
  • BOENK! Beurs voor ontmoeten, ervaren en netwerken in de kinderopvang
    Organisator: VoorZet, ’t OpZet, Unizo en Kind en Gezin
    Organisator: 2 juni 2018
    Locatie: Tessenderlo
  • Inspiratiedag 'Aanbod opvoedingsondersteuning aan ouders van jongeren'
    Organisator: EXPOO en partners
    Datum: 8 juni 2018
    Locatie: Brussel
  • Save the date 'Huisartsenconferentie'
    Organisator: Domus Medica
    Datum: 6 oktober 2018
    Locatie: Antwerpen
  • Save the date 'EXPOO congres'
    Organisator: EXPOO
    Datum: 4 december 2018
top
 
 
 


 
 
  Naar de website