Nieuwsbrief over gezinsondersteuning februari 2019  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Kind en Gezin versterkt sinds 2019 de lokale dienstverlening met multidisciplinaire teams om nog beter in te spelen op de noden van alle gezinnen. Onze verpleegkundigen en gezinsondersteuners krijgen versterking van een pyschopedagoog, sociaal werker, relatiebeheerder, intersectorale medewerker en administratieve medewerker.
  • Na een oproep van Kind en Gezin worden vanaf 2019 drie extra initiatieven mobiel aanbod door vrijwilligers erkend en gesubsidieerd, namelijk het Bezoekteam van StapSteen vzw (Brussel), De Thuisploeg van vzw PAS (Genk) en Een buddy bij de wieg XL (Gent). Zij bieden laagdrempelige gezinsondersteuning aan huis voor gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare positie, via de inzet van vrijwilligers.
  • Katrien Verhegge kroop in haar pen en schreef haar gedachten rond verplichte anticonceptie neer in een blog, die ook in De Standaard verscheen.
  • 'Loedermoeder' Hanne Luyten bracht een boek uit met de opvallende titel #nietaankindengezinverklappen. Het is een mooie ode aan eerlijk ouderschap en Hanne praat zelfs vol lof over Kind en Gezin.
top
Gezinsondersteuning

  • Binnenkort starten in heel wat scholen de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020 voor kindjes van geboortejaar 2017 en oudere kinderen. Een warme overgang naar de kleuterschool vraagt voldoende aandacht voor wat gezinnen nodig hebben bij de inschrijvingsprocedure.
  • VCOK en Sensoa bieden je vijf niet-te-missen webinars aan in de Week van de Lentekriebels, zoals o.a. 'Hoe praat je over gezinsplanning met (toekomstige) ouders?'.
top
Gezondheid

  • De gevaren van meeroken voor baby's en kinderen worden nog vaak onderschat. 'Generatie Rookvrij' streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien.
  • De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, Te Gek!?, Zorgnet/Icuro, de Federatie van Diensten Geestelijke Gezondheidszorg, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen en het Netwerk Cultuursensitieve Zorg hebben hun krachten gebundeld in een Steunpunt Geestelijke Gezondheid. Dit Steunpunt streeft naar geestelijke gezondheid als deel van een kwaliteitsvol leven voor elk individu in Vlaanderen. Dit doet het samen mét en voor zorggebruikers, betrokkenen, zorgactoren en andere relevante stakeholders in en buiten Vlaanderen.
  • Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen vraagt om de zuigelingenvoeding van Modilac en Picot AR uit Frankrijk niet meer te laten consumeren. Ze kan besmet zijn met de bacterie Salmonella poona. In België zijn de betrokken producten nooit in de handel geweest. De producten in kwestie werden in Frankrijk verkocht via apotheken, verschillende liefdadigheidsinstellingen en via verkoop online.
top
Huizen van het Kind

  • Tijdens de Week van de Zorg van 11 tot 17 maart 2019 staat het brein centraal. Met een Prikkeldag op 12 maart 2019 willen de organisatoren bijzondere aandacht geven aan de manier waarop de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd wordt. De kinderjaren zijn immers van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het brein. Het is een unieke kans voor kinderopvangintiatieven, Huizen van het Kind en hun partners om hun pedagogische aanpak rond ontwikkeling en stimulering in de verf te zetten. Inschrijven voor de Prikkeldag kan tot en met 5 maart. Dag van de Zorg vzw voorziet in ondersteunend communicatiemateriaal. Daarnaast zal de Speelbank van VVSG vanaf 26 februari beschikbaar zijn zonder paswoord. Tik 'ervaringsgebied' en 'verstandelijke ontwikkeling' in en vind meer dan 100 resultaten!
top
Zwangerschap en geboorte

top
Vacature

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website