Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2020  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

 • Vanaf januari 2020 zal de naam Jongerenwelzijn geleidelijk aan uitdoven. Dit is het gevolg van de fusie van Jongerenwelzijn en Kind en Gezin tot Opgroeien. De hulp- en dienstverlening aan kinderen, jongeren en gezinnen door het vroegere Jongerenwelzijn zal uiteraard wel blijven bestaan, en dat onder de noemer Jeugdhulp. Ook de dienstverlening door Kind en Gezin wordt verder gezet, maar onder de oude naam. Het nieuwe agentschap zal in 2020 verder vorm en invulling krijgen.
 • De kernboodschappen uit de brochure 'Zindelijkheid positief ondersteunen' werden in meerdere talen vertaald. Je kan deze vertalingen terugvinden op onze website onder Ontwikkeling > Zindelijkheid.

top
Gezinsondersteuning

 • De centra voor ontwikkelingsstoornissen (COS), de observatie- en behandelcentra (OBC) en de units voor behandeling van complexe gedrags- en emotionele stoornissen (GES+) kwamen op 1 januari over van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) naar Opgroeien. Dit biedt kansen om de expertise op twee domeinen in de jeugdhulp te versterken: diagnostiek in de brede zin en behandeltrajecten voor jongeren met complexe problematieken.
 • Op 6 december 2019 vond het EXPOO-congres 't Zal Welzijn plaats. vzw Quindo maakte een radioverslag met verschillende bezoekers, speeddaters, sessiebegeleiders en keynote-speakers.
 • Voorzieningen uit de welzijns- of gezondheidssector die (ver)bouwplannen hebben en hun infrastructuur willen delen met andere organisaties en die botsten op infrastructuurregelgeving kunnen sinds eind vorig jaar een aanvraag tot afwijking indienen bij de 'Commissie Multifunctionele Infrastructuur'. Meer informatie is te vinden op de website van VIPA.
top
Veiligheid

 • Geregeld slikken peuters knoopcelbatterijen in, en dat kan zware gevolgen hebben: van interne brandwonden tot zelfs de dood. Europa lanceert daarom nu een sensibiliseringscampagne.
top
Voeding

 • De vegetarische gids is grondig herzien door de voedingscel binnen de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK). De gids bestaat nu uit 2 luiken: een informatiebrochure voor hulpverleners in de gezondheidszorg en een aanvullend luik voedingsleer. De voorkeur binnen het vegetarisme blijft uitgaan naar een lacto-ovo-vegetarische voeding. Een kind kan volwaardig gevoed worden met een evenwichtige lacto-(ovo)-vegetarische voeding. Dit geldt niet voor een veganistische voeding zonder verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.
top
Zwangerschap

top
Oproepen

 • Opgroeien is op zoek naar consultatiebureau-artsen die willen meewerken aan een professionaliseringstraject omtrent meertaligheid in 3 consultatiebureau's (Antwerpen-Kiel, Oostende, Heusden-Zolder).
 • Expertisecentrum ICOBA en MPC Terbank slaan de handen in elkaar om na de Sorrybox nu ook de Rustbox te maken met financiële steun van de Vlaamse overheid. De Rustbox zet kinderen, jongeren en begeleiders op weg naar rust en ontspanning. Zij zijn op zoek naar ideeën, methodieken en materiaal waarmee je kinderen, jongeren en collega's tot rust helpt te komen.

top
Agenda

 • Valentijn Vaccinatiesymposium
  Organisator: Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties Universiteit Antwerpen
  Datum: 7 februari 2020
  Locatie: Universiteit Antwerpen
 • Conferentie 'Waarom leesbevordering ertoe doet'
  Organisator: Iedereen Leest
  Datum: 11 februari 2020
  Locatie: Gent
 • Save the date: provinciale Huizen-on-tour-dag
  Organisator: EXPOO en Opgroeien
  Data en locaties: 5 maart (Oost-Vlaanderen), 6 maart (Limburg), 12 maart (Vlaams-Brabant), 13 maart (West-Vlaanderen) en 20 maart 2020 ( Antwerpen)
 • Opleiding 'Basiskennis perinatale psychiatrie en infant mental health'
  Organisator: RINO Vlaanderen, WAIMH Vlaanderen, Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie; in samenwerking met het expertisecentrum perinatale geestelijke gezondheidszorg
  Data: 20 april, 11 mei en 11 juni 2020
  Locatie: Leuven
top
 
 
 


 
 
  Naar de website