Nieuwsbrief over gezinsondersteuning september 2020  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

 • Child Focus lanceerde een open brief over de verhoging van het aantal gevallen van kindermisbruik. Het is een gedeelde grote bezorgdheid van tal van organisaties. Lees daarom de reactie van Opgroeien.
 • Correcte informatie, steun uit de omgeving en inspirerende voorbeelden zijn drie belangrijke factoren om succesvol met borstvoeding te starten. Daarom lanceerde Kind en Gezin een oproep om een BV-BV ofwel BorstVoeding-Bekende Vlaming te nomineren tijdens de Internationale week van de Borstvoeding (1-7 augustus). Een BV-BV is een (bekende of minder bekende) man of vrouw, blogger, influencer die borstvoeding op een (h)echte, inspirerende manier in de kijker zet. Kind en Gezin kreeg 350 nominaties voor meer dan 50 BV-BV's.
 • CINEMATEK heeft historische beelden over zwangerschapsmonitoring en -preventie vanuit het Kind en Gezin-archief gehaald en gerestaureerd voor de tentoonstelling 'Geboorte' van Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis te Brussel. De expo kan je dit jaar enkel digitaal bezoeken.

top
Gezinsondersteuning

 • Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket. De COVID-19-toeslag kan worden aangevraagd bij hun uitbetaler Groeipakket van 15 juni tot en met 31 oktober.
 • Vanaf 1 september 2020 zal elk kind in ons land vanaf de leeftijd van 5 jaar onderwijs moeten volgen. Vroege participatie kan een verschil maken bij het ontwikkelen van taal en sociale vaardigheden. Dat betekent betere slaagkansen op school en later in het professionele leven. Kleuters van 5 jaar moeten nu minimum 290 halve dagen aanwezig zijn op school. Wie twee schooljaren na elkaar onvoldoende aanwezig is, kan zijn eventuele schooltoeslag verliezen.
 • Op 24 augustus 2020 vergunde agentschap Opgroeien vzw Kenniscentrum Pleegzorg voor de oprichting van het Vlaams Afstammingscentrum. Dit nog op te richten centrum zal nauw samenwerken met het UZ Leuven dat als centrum voor menselijke erfelijkheid instaat voor de DNA-analyse, de opmaak van DNA-profielen en de matching ervan.
 • Met de actie 'Pleegzorg sprankelt' wil Pleegzorg Vlaanderen benadrukken dat er heel wat vormen van pleegzorg bestaan. Soms wonen pleegkinderen of pleeggasten heel lang bij een pleeggezin, maar in sommige situaties is het voor enkele weken of één weekend per maand, zoals bv. weekend- of vakantiepleegzorg.

top
Gezondheid

 • Zoals elk jaar actualiseert de Hoge Gezondheidsraad zijn aanbevelingen met betrekking tot de vaccinatie tegen de seizoensgriep. Dit jaar wil de HGR meer dan ooit aanbevelen dat mensen van categorie A gevaccineerd worden om zichzelf te beschermen. De HGR benadrukt ook de waarde van vaccinatie van gezondheidswerkers, niet alleen om patiënten indirect te beschermen, maar ook om zichzelf te beschermen en de beschikbaarheid in het geval van een nieuwe golf van COVID-19 te garanderen.
 • Het gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap of borstvoeding kan soms nodig zijn. Om veilig gebruik voor zowel moeder als kind te verzekeren is betrouwbare informatie nodig. Een nationaal expertisecentrum kan in de toekomst bijdragen aan het verspreiden van betrouwbare informatie rond dit onderwerp. Deze vragenlijst van de KU Leuven peilt naar de informatiebehoeften en voorkeuren in verband met geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding en de rol die een expertisecentrum in België hierbij zou kunnen spelen.

top
Oproep

 • Kinderen en jongeren hadden het erg moeilijk tijdens de lockdown. Geleidelijk aan hervatten we ons normale leven. Het Koningin Mathildefonds wil in deze context de veerkracht van kinderen en jongeren versterken, in de eerste plaats van de meest kwetsbaren onder hen. Het Fonds is op zoek naar organisaties met initiatieven die gebruik maken van de krachten die kinderen en jongeren hebben moeten aanspreken tijdens de crisis, en die hen kunnen helpen om hun zelfvertrouwen en hun vertrouwen in de toekomst terug te vinden. Projecten ook die verbinding, solidariteit en toenadering tot stand brengen en veerkracht stimuleren. Kandidaatsdossiers kunnen ingediend worden tot 09/09/2020.
top
Opvoeding

 • Er is een nieuwe aflevering in de podcast-reeks van Groeimee.be beschikbaar. Bert Pieters van MediaNest gaat in gesprek over mediaopvoeding.
top
Veiligheid

 • Op 10 augustus 2020 lanceerde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe Beloofd-campagne over kinderzitjes in de auto. De boodschap luidt 'Ik beloof je altijd correct vast te klikken'. Voor deze campagne zette VSV alle informatie over kinderzitjes nog eens op punt. De flyers en brochures vind je online en worden verdeeld via de consultatiebureaus van Kind en Gezin.
top
Agenda

 • Fold-up meeting 'Lokaal samenwerken tegen armoede'
  Datum: 15 september
  Organisator: EXPOO
  Locatie: online
 • Radio EXPOO over de uitdaging om in coronatijden maximaal in te zetten op de pedagogische en sociale functie van de kinderopvang
  Datum: 18 september
  Organisator: EXPOO
  Locatie: online
top
 
 
 


 
 
  Naar de website