Zomernieuwsbrief 2021  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Waarom deze zomernieuwsbrief?

We hebben dit jaar even op de zomer moeten wachten, maar we kregen nu toch al enkele mooie dagen cadeau. Hopelijk wordt het verder een zonnige zomer waarin we weer volop buiten kunnen met de kinderen. In deze nieuwsbrief geven we alvast wat tips voor leuke activiteiten.

Jammer genoeg brengt de zomer ook een aantal risico's met zich mee. We merkten dit aan het aantal meldingen van crisissituaties de afgelopen jaren. Voorkomen is beter dan genezen! We staan in deze nieuwsbrief daarom stil bij 'zeven zaken voor een zalige zomer' en geven de nodige tips om met de mogelijke risico's om te gaan. Neem dit ook eens door met je begeleiders en eventuele tijdelijke medewerkers in de zomer. Zo vermijd je dat deze risico's de zomerpret bederven.

We wensen iedereen een zonnige, speelse en zorgeloze zomer!




top
Zomertijd? Speeltijd!

Zomer … zo veel tijd om te spelen. Binnen en zeker ook buiten. Buiten spelen is volop ontdekken en verwonderd raken, je amuseren met al je zintuigen.
Laat ook de hitte of een regenbui de pret niet bederven!
Bij een hittegolf kan je allerlei activiteiten doen in de schaduw, met water spelen of een snoezelsessie in de hangmat. Tijdens een regenbui trek je je laarzen aan en ga je lekker springen in de plassen. Inspiratie nodig? Je vindt een heleboel activiteiten op www.speelbank.be.

Met blutsen en builen, met lachen en huilen: in een rijke speelomgeving gaan kinderen op ontdekking, een blauwe plek of schram horen erbij.

Kinderen die binnen spelen of rusten en anderen die er buiten op los ravotten. Hoe krijg je dat allemaal georganiseerd? Toegegeven, niet altijd even gemakkelijk. Denk er vooraf al eens over na. Hoe kan je toezicht houden op binnen en buiten spelende kinderen? Wat als je bijvoorbeeld binnen een kind uit bed moet halen terwijl de andere kinderen buiten spelen?
Een goeie risicoanalyse kan je helpen om de risico's in kaart te brengen.


top
Alle deuren en ramen open? Zorg dat de kinderen niet gaan lopen!

Een ouder heeft de deur of het poortje van de tuin laten open staan. Gelukkig wordt het verdwaalde kind terug gebracht door een toevallige voorbijganger.
Een gleuf onder het poortje. Die baby kruipt er graag onder door.
Een krukje naar het raam slepen en op de vensterbank klimmen. Je ziet het kind gelukkig net op tijd op de vensterbank zitten vlak bij het open raam.

Dit is helaas geen fictie. Iedere zomer zijn er meldingen van kinderen die ontsnappen aan het toezicht van de begeleider en op de straat of op de parking terecht komen of uit het raam vallen. Bekijk nog even de toegang vóór de ramen en de deuren wagenwijd open gaan. En maak afspraken met ouders en medewerkers over het openen en sluiten van deuren en ramen.


top
Trek je erop uit? Tel erop los!

Je houdt het bijna niet voor mogelijk en toch gebeurt het iedere zomer wel een paar keer. Na een uitstap blijft die ene kleuter diep in dromenland achter op de bus.
Een peuter volop op ontdekking wil al graag een ander wegje inslaan. Of een kind volop in zijn spel ziet het bos door de bomen niet meer en durft al eens verdwalen.
Hoe zorg je ervoor dat je niemand vergeet of uit het oog verliest? Vijf gouden tips:

  1. Verken samen met de kinderen de omgeving en spreek af tot waar hun speelterrein loopt.
  2. Markeer je zitplaats met een opvallende vlag of parasol.
  3. Geef de kinderen een armband met jouw contactgegevens of schrijf je telefoonnummer op de arm.
  4. Spreek af met de kinderen wat ze moeten doen als ze de groep toch zijn kwijtgeraakt.
  5. En bovenal: tellen, tellen en nog eens tellen! Maar niet dubbel tellen. Een namenlijst kan handig zijn.


top
Spitter, spetter, spater… lekker in het water!

Water, de ideale verfrissing bij warm weer. Ook heerlijk voor kleine kinderen: water scheppen in een emmertje, met de voeten trappelen in het water, bootjes knutselen en laten varen,..
Eindeloos plezier, water is altijd een succes!
Zorg wel voor toezicht, zeker bij kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Verdrinken kan al in een klein beetje water. Of wat ook vaak gebeurt, is uitschuiven op een glad oppervlak bijvoorbeeld rond het zwembad.

Meer tips op onze website of op de website www.zorgelooszwemmen.be.


top
Hou niet alleen het hoofd maar ook je huis koel.

Het is niet evident om je binnenruimte koel te houden als het buiten 35°C is. De ideale temperatuur van 18°C nastreven in de slaapruimte zal waarschijnlijk niet lukken.
Het is daarom belangrijk om kledij en beddengoed af te stemmen op de omgevingstemperatuur. Je doet enkel een hemdje of lichte T-shirt aan en/of gebruikt een dun slaapzakje. Extra toedekken met laken of deken is niet nodig. Hou ook extra toezicht bij extreem hoge temperaturen.

Hou het ook binnen lekker koel. Tijdens hitteperiodes kan airco zeker nuttig zijn. Tips voor veilig gebruik van de airco kan je vinden op onze website.

Hang deze affiche uit in je opvang. Zo hou je de tips voor warme dagen altijd in het vizier.

Als het binnen zo warm wordt dat het niet meer veilig is voor de kinderen, dan kan je overwegen om tijdelijk te sluiten of uit te wijken naar een alternatieve locatie. Breng in dat geval je klantenbeheerder op de hoogte.
Het kan echter niet de bedoeling zijn om bij elke warme periode of voor meerdere dagen uit te wijken naar een andere locatie of telkens je opvang te sluiten. Je zoekt dan beter een structurele oplossing voor het probleem.


top
Puffen en zweten? Dit moet je weten!

De laatste jaren zijn er meer warme dagen. Zal het ook dit jaar weer puffen worden?
Kinderen zijn gevoeliger voor hitte. Geef extra aandacht zeker aan jonge kinderen: bied hen regelmatig drinken aan, ook als ze er niet om vragen en bescherm hen tegen de felle zon.

Denk aan afkoelen: een nat knuffeldoekje, tikkertje met een natte spons, een parcours afleggen met een beker water op een schoteltje,..

De hitte kan er ook voor zorgen dat sommige materialen zoals rubberen tegels en speelmatten, maar ook stenen en zand, erg warm worden. Doordat de huid van kinderen zeer gevoelig is, bestaat het gevaar dat kinderen ernstige brandwonden aan hun voeten oplopen. Vermijd (de opwarming van) dergelijke materialen of laat kinderen hier niet zonder schoenen op lopen.
Loopt een kind toch een brandwonde op, verzorg deze dan correct. Eerst water, de rest komt later! Meer info kan je vinden op de website van het Rode Kruis.


top
Allemaal beestjes!

De middagrust van de kinderen verpest door die verdomde muggen? Wat kan je doen? Hou de 'beestjes' zo veel mogelijk buiten bijvoorbeeld met vliegenramen.
Een kind toch gebeten? Op de website van het Rode Kruis lees je wat je kan doen.

Controleer altijd even op tekenbeten na een activiteit in de natuur.
Niet alle kriebelbeestjes zijn schadelijk. Ze kunnen voor kinderen ook interessant spel- of onderzoeksmateriaal zijn: kijk eens hoe die spin haar web maakt of organiseer een heuse slakkenrace!


top
 
 
 


 
 
  Naar de website