Bij borstvoeding moet een baby extra vitamine D en K krijgen. Het medisch voorschrift en de nodige richtlijnen worden in de kraamkliniek, door de verpleegkundige of door de arts gegeven.
Vitamine D
- Het vitamine D-gehalte in moedermelk is van nature relatief laag en de mama kan dit door haar voeding niet beïnvloeden. Vitamine D bevordert de groei en ontwikkeling van het beendergestel.
- Daarom de aanbeveling om alle kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (internationale eenheden) vitamine D te geven het hele jaar door. Dit onafhankelijk van de soort melkvoeding of als de borstvoedende mama een extra vitamine D supplement neemt.
- Extra toediening van vitamine D binnen bepaalde grenzen is veilig, terwijl een tekort aan vitamine D erg moeilijk op te sporen is en ernstige gevolgen kan hebben (rachitis, een botaandoening).
- Je kind kan wel vitamine D aanmaken onder invloed van de zon, maar extra bescherming tegen uv-stralen is essentieel.
Vitamine K
- Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot gevaarlijke bloedingen. De mama kan het gehalte aan vitamine K niet beïnvloeden door haar voeding. Deze vitamine is slechts in lage hoeveelheden aanwezig in moedermelk.
- In sommige ziekenhuizen wordt bij de geboorte een eenmalige intramusculaire toediening van vitamine K gegeven. Deze baby’s hebben nadien geen extra vitamine K meer nodig.
- Ontving je baby bij de geboorte vitamine K oraal en krijgt hij borstvoeding, dan is de aanbeveling om 2 mg vitamine K per week toe te dienen tot de leeftijd van 3 maanden.
- Combineer je borstvoeding met kunstvoeding en geef je minstens 1 volledige voeding kunstvoeding bij per dag, dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven aan je baby.
Extra ijzer
Vanaf de 6de maand is de ijzervoorraad via de mama opgebruikt en heeft een baby naast moedermelk ook groentepap nodig om de ijzervoorraad op peil te houden.
Extra fluor
Fluor werkt voornamelijk plaatselijk. Poetsen met fluorhoudende tandpasta van bij de eerste tanddoorbraak is dus de boodschap. Kinderen hoeven geen extra fluor in te nemen (geen druppels, noch tabletten). Bovenop het fluor in de tandpasta en in mineraalwater kunnen teveel fluoriden immers fluorosis of witte krijtstrepen op de tanden veroorzaken.
Downloads
-
Document
-
Document