Welbevinden

Kenmerken van welbevinden

 • Genieten
  Dat is plezier hebben, deugd hebben aan elkaar en aan de dingen. Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ...
 • Ontspanning en innerlijke rust
  Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
 • Vitaliteit
  Een kind straalt van levenslust: de blik is levendig, het gelaat expressief. De lichaamshouding is opgericht, ruimte innemend (zeker niet ineengezakt of met hangende schouders).
 • Openheid
  Een kind reageert ontvankelijk, aanspreekbaar, spontaan, ... Contacten met anderen verlopen vlot en geven veel voldoening. Het is blij met de aandacht die het krijgt: een knuffel, een pluim, een troostend woord, wat aanmoediging of hulp.
 • Zelfvertrouwen
  Een kind wordt niet te snel van zijn stuk gebracht. Zelfzekerheid, zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde vertaalt zich in een ‘trotse’ houding: zich ‘groot’ en ‘sterk’ voelen. Dat positieve zelfbeeld is de basis voor weerbaarheid: het laat niet zomaar over zich heen lopen, het is assertief.
 • In voeling met zichzelf
  Als een kind contact heeft met zijn gevoelens, kan het genieten, maar tegelijk ook moeilijke momenten snel te boven komen. Het heeft immers voeling met zichzelf, dus verdringt het geen emoties.

In de opvang

In de kinderopvang staat het welbevinden van elk kind centraal. MeMoQ is hier het instrument voor welbevinden.