Horen

In de baarmoeder

In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn moeder, net als luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. 


Pas geboren

Een baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort de baby al beter dan in de baarmoeder.

  • Een baby schrikt van harde en plotse geluiden.
  • Kalme, ritmische geluiden maken een baby rustiger. 

Vanaf de 3de dag kan een baby reageren wanneer zijn mama zijn naam zegt.

De baby reageert beter op geluiden dan op dingen die hij ziet. Dat komt vooral omdat zijn gehoor al beter dan zijn zicht ontwikkeld is bij de geboorte.

Een pasgeboren baby is het meest geboeid door geluiden die hij herkent van in de baarmoeder:

  • de hartslag van de mama wanneer de baby dicht tegen haar aan ligt
  • de stem van de mama
  • een liedje dat vaak speelde tijdens de zwangerschap
  • ...

Een kind leert tussen 0 en 3 maanden bepaalde geluiden herkennen.
In het begin wordt een huilende baby pas rustig wanneer hij wordt opgepakt. Na enkele maanden leert hij stil worden als zijn vertrouwde ouder tegen hem praat, nog voordat hij wordt oppakt.

Hoge geluiden hoort een baby beter dan lage. Hij zal dus eerder reageren op hoge stemmen of tonen dan op lage.

  • Enkele weken na de geboorte kan een kindje bij Kind en Gezin zijn gehoortest krijgen. 

Weten waar een geluid vandaan komt

Een baby tussen 3 en 6 maanden leert louter op het gehoor de bron van een geluid te vinden. Op de leeftijd van 6 maanden zullen de meeste kinderen zonder zoeken of aarzelen weten waar een geluid vandaan komt.


De interesse voor geluiden groeit

Tussen 6 tot 9 maanden krijgt een kindje steeds meer belangstelling voor verschillende soorten geluiden: het rinkelen van de telefoon, geblaf van honden, het brommen van auto’s, voetstappen.


Te luid?

Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter. Bescherm indien nodig je kinderen met oorkappen als ze op zeer lawaaierige plaatsen komen of pas het geluidsvolume aan op activiteiten met veel kinderen. Oordopjes voor kinderen zijn geen goed plan. Hun oren zijn eigenlijk nog niet geschikt voor oordoppen. Blijf dus niet te lang op plaatsen waar het geluidsvolume hoger is dan 85 dbA, of mijd ze als dat mogelijk is.

Lees meer over 'Help ze niet naar de tuut'.