Relatie


Een nieuwe baby, veranderende relatie?

Door de geboorte van je kind kan je je als koppel nog meer verbonden voelen. Je werkt samen aan je gezin, je deelt de zorg voor je kindje en hebt samen dromen en verwachtingen over je toekomst als gezin.

Er is meer. Zowat alle kersverse ouders hebben tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe rol. Een baby erbij zorgt voor een sterke verandering in je leven. Je krijgt een nieuwe rol: mama of papa. En vaak komen daarbij zaken naar boven die je meeneemt uit jouw kindertijd of die je erg kunnen raken.

Bovendien kan je als partners verschillend reageren op stress, de veranderingen of de zorgen die een baby met zich mee kan brengen.

Je tijd met elkaar neemt een duik en ook je seksleven voelt vaak de gevolgen van een klein kind in huis.

Zowat al je energie en aandacht gaat naar je pasgeboren kindje, je slaapt minder, je zoekt hoe je je huishouden kan gedaan krijgen, je moet nog lichamelijk herstellen, je zoekt naar een balans tussen werk en gezin, je kan verschillen van mening over hoe je een kind wil opvoeden, …

Niet voor niks dus dat de partnerrelatie al eens onder druk komt te staan. Vaak ben je meer prikkelbaar en zijn er meer conflicten. Bovendien heb je niet altijd de nodige energie om problemen die zich stellen op te lossen.

Conflicten en spanningen horen erbij. Je hoeft dus niet direct te denken dat het niet goed gaat met je relatie. Belangrijk is wel dat je tijd en aandacht besteedt aan elkaar zodat deze fase niet blijft duren.

De tijd samen en aandacht voor elkaar is nodig om een nieuw evenwicht te vinden. En je zal merken dat je tijdens het opgroeien van je kind(eren) heel vaak een evenwicht moet herontdekken, welkom in de wondere wereld van het ouderschap!

Luisteren, luisteren, luisteren

Open praten en goed luisteren naar elkaar vormen stevige fundamenten om de relatie met elkaar te versterken, met elkaar verbonden te blijven. Het gaat daarbij over gevoelens, verwachtingen, wat je nodig hebt, …

Enkele praktische tips voor een goed gesprek?

 • Probeer je in te leven in het standpunt van je partner. Dat kan helpen om te begrijpen waarom hij/zij geïrriteerd reageert, verdrietig is, … En het helpt om te zoeken naar oplossingen die voor jullie beiden aanvaardbaar zijn.
 • Vertel hoe je je zelf voelt, hoe je iets ervaart, zowel de leuke als minder leuke dingen, … Probeer te starten vanuit jouw ervaring en niet vanuit verwijten naar je partner.
 • Maak kleine beetjes tijd echt vrij voor elkaar, bv. aan tafel, in de wagen op weg naar familie, terwijl je samen de afwas doet, …

"Als je moe of gestrest bent, let er dan op om dit niet altijd op je partner af te reageren. Praat met elkaar, probeer frustraties uit te spreken en vraag concreet om hulp ‘ik ben op en heb tijd nodig voor mezelf’. Zo voel je wanneer je nodig bent voor elkaar en dit komt anders over dan snauwen of klagen." (Katrien Ballinckx, relatietherapeute)


Tijd maken voor elkaar, zonder kinderen

Het is niet vanzelfsprekend, tijd maken voor elkaar met een baby in huis. Dit geeft je wel de kans om met elkaar te praten, plezier te maken, elkaar te vinden en te genieten van elkaars gezelschap. En dat zonder dat je op elk moment kan afgeleid worden door je baby die je nodig heeft. En neen, het is niet nodig meteen een weekend of vakantie te boeken.

Tips van ouders voor ouders:

 • Wij houden allebei erg van dansen. Ook al hebben we drie kinderen, van bij de eerste hebben we na twee maanden onze lieve buren gevraagd om een avondje op te passen elke veertien dagen. Zij doen dat met plezier, onze kinderen vinden het geweldig en wij genieten met ons tweetjes. Ook al zijn we soms doodmoe als we vertrekken, we keren vol energie naar huis.
 • Ik maak er een sport van om elke week een lief berichtje te sturen naar mijn vrouw.
 • Onze dochter was een echte huilbaby. Toen ze 9 maanden was, werd alles rustiger. We hebben toen besloten om een weekendje naar zee te gaan, zonder onze dochter. Het was een hele stap om haar achter te laten, ook al was ze in goede handen bij haar Peter.
 • Zaterdagochtend mag onze peuter een halfuurtje TV kijken. Wij gebruiken die tijd om samen aan de ontbijttafel bij te praten.
 • Wij plannen elke maand iets om samen te doen. Als we niet plannen, komt het er niet van. En we leggen die momenten ook onmiddellijk vast met onze twee vaste babysits. Soms gaan we iets drinken samen, of eens zonder zoon samen boodschappen doen.

Nieuwsgierig blijven en waardering geven

Nieuwsgierig zijn naar wat de ander denkt en voelt, is iets wat we evident vinden in het begin van onze relatie, maar dat soms na verloop van tijd een beetje verdwijnt. We blijven echter constant veranderen als mens, als ouder en om de relatie tussen jezelf en je partner goed te houden.

Tips van ouders:

 • Kleine open vragen zijn genoeg: hoe was jouw dag? Wat vond je leuk vandaag?
 • Elke dag sluiten we af met te vertellen wat we het fijnste van de dag vonden.
 • Af en toe staan mijn partner en ik stil bij hoe ons kind ons leven en denken veranderd heeft, wat het toegevoegd heeft, en ook wat we missen sinds we kinderen hebben.

Moeilijke relatie?

Misschien komen relatiemoeilijkheden naar boven tijdens de heel drukke eerste periode met je baby? Maak je een relatiebreuk mee kort na je bevalling? Of is er sprake van geweld tussen jou en je partner?

Dat zijn heel moeilijke situaties tijdens een periode die zo al heel emotioneel is en een sterke impact heeft. Er is maar 1 advies: blijf niet alleen met je moeilijkheden. Kan je terecht bij familie, goede vrienden of buren? Er zijn ook organisaties waarbij je terecht kan voor professionele ondersteuning.

Voor ondersteuning bij je relatie en gezin kan je terecht bij http://www.caw.be/ . Ook je andere zorgverleners kunnen je ondersteunen of doorverwijzen. Denk aan je huisarts, vroedvrouw, verpleegkundige van Kind en Gezin, …

Het moment kort na de geboorte van een kind is een erg stressvolle periode in het leven van veel koppels. Ze houdt een belangrijke overgang in en kan net daarom gepaard kan gaan met twijfels of conflicten. In een aantal gezinnen geeft deze stress aanleiding tot geweld tussen ouders.

Om het geweld te laten stoppen is het meestal nodig om professionele hulp in te schakelen. Waar kan je terecht voor informatie, advies of hulp?

 • 1712 (hulplijn voor informatie en advies)
 • CAW (voor ondersteuning bij relatie en gezin)
 • Je huisarts (voor een gesprek, advies, onderzoek van slachtoffer van het geweld)
 • Kind en Gezin (voor een gesprek, informatie over de gevolgen van geweld tussen ouders op de kinderen, doorverwijzing)
 • De politie (als je aangifte wil doen van het geweld)