Jaloezie tussen broertjes en zusjes

Voor een peuter is er maar één iemand het middelpunt van de wereld, en dat is zijn eigen persoontje. Hij heeft net geleerd dat het een eigen ‘ikje’ is, hij exploreert en test dit volop uit. Vaak komt er net op dat moment iemand anders bij in het gezin. Het is niet simpel om dat centrale plaatsje te moeten opgeven.

Ook de verzorgingsmomenten van een baby in het gezin zijn niet zo gemakkelijk voor broers en zussen. Ze worden dan geconfronteerd met hun veranderde rol in het gezin. Ze zijn niet langer de jongste, ze worden plots als veel groter bekeken, … en krijgen hierdoor ook wat minder aandacht.

Peuters en kleuters reageren vaak op de komst van broer of zus met babygedrag, bv. terug een flesje willen, bedplassen, niet meer op het potje willen, wenen, slechter praten, …

Ook voor oudere kinderen is het niet altijd gemakkelijk om de aandacht van de ouders te moeten delen met een nieuwkomer. Oudere kinderen voelen zich wel eens schuldig over deze jaloerse gevoelens. Want er wordt wel van hen verwacht dat ze de baby graag zien.

De reactie op hun nieuwe zusje of broertje, hangt voor een groot deel af van het kind zelf, maar ook op de reactie van de ouders. Elk kind reageert anders.


Wat kan je doen?

  • Bereid samen de komst van de baby voor.
    Bv. samen boekjes erover lezen, mee het wiegje zetten, uitleggen hoe alles zal verlopen bij de geboorte, uitzoeken van babyspulletjes, ...
  • Doe af en toe iets alleen met de andere kinderen als de baby er is.
    Geef hen niet enkel aandacht als de baby slaapt, want dat versterkt het gevoel dat de baby voorrang krijgt.
  • Betrek de oudere kinderen actief bij bezoek.
  • Laat het kind merken dat je het nog even graag ziet als voor de geboorte van de baby.
  • Laat het kind merken dat jaloezie mag, maar dat niet alle uitingen van jaloezie oké zijn.
  • Laat broer of zus iets knutselen voor de baby.