Illustratie bij opvoeding, opvoedingsvragen

Opvoedingsvragen

Vragen over opvoeden?

Het is normaal dat je als ouder vragen hebben rond opvoeding. Op deze pagina's vind je alvast heel wat nuttige tips rond veel voorkomende opvoedingsvragen.

Ook enkele ontwikkelingsthema's roepen vaak vragen op: ZindelijkheidNaar school en  Spelen.

Soms wil je ook wel eens praten met iemand over waar je tegenaan botst. Vaak is dit een vriend, familielid of buurvrouw. Maar misschien is dat niet voldoende.

 • Raadpleeg de verpleegkundige van Kind en Gezin om opvoedingsvragen te bespreken. 
 • Consulteer onze brochures.
 • Contacteer de Kind en Gezin-Lijn. Je kan bij de Kind en Gezin-Lijn terecht voor infomatie en advies over alle thema's van Kind en Gezin, dus ook over opvoeding en ontwikkeling.

Meer gespecialiseerde hulp rond opvoeding

Ouders met kinderen tot 3 jaar kunnen met hun vragen over opvoeding terecht bij:

 • Spreekuur opvoedingsondersteuning Kind en Gezin
  Tijdens het spreekuur opvoedingsondersteuning bespreek je met een medewerker van Kind en Gezin je opvoedingsvragen. In sommige regio's wordt hiervoor met Triple P-programma gewerkt.
 • Opvoedingswinkels
  In een opvoedingswinkel-of loket kan je terecht voor informatie over opvoeding en ontwikkeling. Je kan er ook een gesprek aanvragen over een moeilijke opvoedingssituatie. Verder organiseren ze allerlei activiteiten over opvoeding. Neem best contact met de gemeente voor opvoedingswinkels in de buurt of vraag na in het Huis van het Kind.
 • Huizen van het Kind
  Een Huis van het Kind is een samenwerkingsverband waarbinnen verschillende organisaties samen zorgen voor een multidisciplinair, geïntegreerd en afgestemd aanbod ter ondersteuning van (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Binnen het Huis van het Kind in je buurt kunnen ze je helpen met je vraag of zeggen waar je terecht kan.

Ouders met kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht bij:

 • de opvoedingslijn
  De opvoedingslijn (078 15 00 10) helpt je verder met opvoedingsvragen of -problemen.
 • Centra voor Leerlingenbegeleiding
  De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) helpen je bij vragen rond de opvoeding en ontwikkeling van je kind. Ook leerlingen kunnen er zelf terecht. Het CLB behandelt vaak thema’s rond de schoolloopbaan, leerproblemen of andere situaties die aandacht verdienen (slapeloosheid, klasproblemen, faalangst, groeistoornissen, moeilijke schrijfmotoriek, angst om naar school te gaan, ...)
 • Opvoedingswinkels
  In een opvoedingswinkel-of loket kan je terecht voor informatie over opvoeding en ontwikkeling. Je kan er ook een gesprek aanvragen over een moeilijke opvoedingssituatie. Verder organiseren ze allerlei activiteiten over opvoeding. Neem best contact met de gemeente voor opvoedingswinkels in de buurt of vraag na in het Huis van het Kind.
 • Huizen van het Kind
  Een Huis van het Kind is een samenwerkingsverband waarbinnen verschillende organisaties samen zorgen voor een multidisciplinair, geïntegreerd en afgestemd aanbod ter ondersteuning van (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Binnen het Huis van het Kind in je buurt kunnen ze je helpen met je vraag of zeggen waar je terecht kan.

Groeimee.be

Over opvoeden gesproken. Groeimee.be biedt een waaier aan opvoedinformatie in dossiers, filmpjes, vaak voorkomende vragen en antwoorden ( EHBO), contactgegevens, ...