Driftbuien

Een driftbui overkomt het kind gewoon. Wanneer het bv. na een uur spelen in de speeltuin tijd is om te vertrekken vindt een peuter dit niet leuk. Hij laat zich op de grond vallen, slaat wild met zijn armen of benen of bonkt met zijn hoofd op de grond. Een andere manier van reageren kan zijn dat het kind volledig verstijft. Het reageert gewoon niet meer gedurende enkele minuten. Beangstigend voor sommige ouders, maar volstrekt normaal bij de ontwikkeling van kinderen. Als een peuter zijn gevoelens binnenkort kan verwoorden, verdwijnt dit gedrag vanzelf.

Hoe reageer je het best?

Tijdens de driftbui is het moeilijk om het kind te kalmeren. Het wordt dan helemaal overspoeld door emoties en heeft geen controle meer over zichzelf. Na afloop kan het kind helemaal ontredderd en triest zijn, het begrijpt zelf niet wat hem overkomen is.

  • Laat het rustig uitrazen.
  • Bij sommige kinderen werkt vastpakken kalmerend, maar de meeste worden er nog kwader van.
  • Probeer in ieder geval zelf zo rustig mogelijk te blijven. Zet het kind op een veilige plaats, bv. op een tapijt als het vaak met zijn hoofd bonkt.

Geef nooit toe! Anders denk het kleintje dat een driftbui dé manier is om zijn zin te krijgen. Na de uitbarsting kan je wel begrip tonen voor zijn gevoelens en zijn frustraties proberen te benoemen.