Eten

Eten is bovendien een sociaal gebeuren. Het kindje leert stap voor stap de nodige vaardigheden hiervoor: leren eten met een lepel, wennen aan verschillende smaken, flink aan tafel zitten, niet gooien met eten, rustig praten aan tafel, … een hele opdracht. Het is normaal dat een kind er een knoeiboel van maakt tijdens de maaltijden.

De mond is een heel gevoelige zone voor een baby. Voortdurend de mond afvegen, is heel onaangenaam. Maak zijn mondje niet na elke hap proper. Want hierdoor geef je ook de boodschap aan kinderen dat iets vies is, iets dat snel afgeveegd moet worden. Probeer zijn mondje spelenderwijs proper te maken of laat het hem/haar zelf doen. Zorg ook dat deze momenten geen strijd worden.

'Een kleine hap, een grote stap' uit Kind en Gezin Magazine - Kruiper

In de kijker: www.gezondopvoeden.be

Hoe leer ik mijn kind groenten eten? Hoe stel ik grenzen rond tv kijken of gamen? Wat als mijn zoon of dochter over cannabis begint? De nieuwe website van het Vlaams Instituut Gezond Leven bevat tips en info over het opvoedingsluik rond de thema’s voeding, beweging, roken en cannabis.

Vragen?

Ook de verpleegkundige van Kind en Gezin kan helpen. Bel haar via de Kind en Gezin-Lijn op 078 150 100, elke werkdag van 8 tot 20 uur.