Uitdagingen

Spring naar:

0-1 jaar

Het groeien naar een goed slaappatroon is een hele uitdaging voor een kind. Er verandert veel op korte tijd: onderscheid leren maken tussen dag en nacht, langer na elkaar slapen en langere periodes wakker zijn om te spelen, te eten, ...

Er zijn een aantal redenen waarom een kind soms plots moeilijker slaapt:

 • nieuwe dingen leren (rollen, zitten, ...)
 • lichamelijke veranderingen (ziek zijn, tandjes krijgen, allergie, eczeem, ...)
 • drukke dagen (veel bezoek, veel uitstapjes, ...)
 • de ouder die zich minder fris voelt of stress heeft
 • ontwikkelen van scheidingsangst
 • fopspeen verliezen

Het gebeurt wel dat kinderen een poosje minder goed slapen, omdat ze bv. ziek zijn. Op die momenten ontstaat soms een slaappatroon dat erg belastend kan zijn voor de ouder. De baby wordt bv. elke keer in slaap gewiegd en dan in bed gelegd. De volgende dagen huilt de baby tot hij opnieuw wordt opgenomen en gewiegd om in slaap te vallen. Voor de baby wordt het steeds moeilijker om zelfstandig in slaap te vallen. Na een tijdje wordt de situatie een probleem voor de ouder. Vanaf de leeftijd van 6 maanden zijn baby's gevoelig voor dit soort patronen.

Een goed slaappatroon bij een kind komt de ouder ten goede. Elke ouder heeft voldoende nachtrust nodig voor de nieuwe dag. Bij te weinig slaap hebben veel mensen last van een slecht humeur en verminderde concentratie.

1-3 jaar

Een heleboel ouders heeft wel eens vragen over het slapen van hun kind. Kinderen stellen hun ouders voor uitdagingen als het om slapen gaat. Moeilijkheden met slapen wegen algauw door in een gezin. Als een kind niet goed slaapt, heeft dat direct gevolgen voor de ouder: je voelt je niet uitgerust, bent sneller uit je humeur of prikkelbaar, gespannen als slaaptijd eraan komt, ...

Waar ouders zoal mee te maken krijgen:

 • een kind dat niet naar bed wil, eindeloos het slapengaan uitstelt (nog wat drinken, nog een zoen, nog een verhaal, ...)
 • een kind dat vaak uit bed komt
 • een kind dat 's nachts roept voor een tutje, een deken dat niet goed ligt, ...
 • een kind dat hartverscheurend huilt als de ouder de kamer uit gaat
 • een kind dat voor dag en dauw wakker is
 • een kind dat nooit moe lijkt

Er zijn veel verschillende redenen waarom het slapen plots anders gaat dan ervoor: ziek worden, drukke periodes thuis en op het werk, een peuter die volop experimenteert met neen-zeggen, de overgang van het babybed naar een 'groot' bed, ... Dat hoort er allemaal bij.

Als het slecht slapen even aanhoudt, haalt de ouder vaak alles uit de kast om zijn kind opnieuw in slaap te krijgen. Door allerlei dingen door elkaar uit te proberen, wordt het voor het kind onduidelijk: uit bed komen betekent een extra verhaaltje of koek, maar soms ook een heel boze mama.

Het gebeurt dat op die momenten een slaappatroon ontstaat dat erg belastend kan zijn voor de ouder. Dochter mag - omdat ze zich niet lekker voelt - nog even in de zetel blijven liggen. Een maand later valt dochter nog steeds op deze manier in slaap. De ouders voelen zich er niet blij mee, het is bv. lastig als er bezoek komt. Maar als ze hiermee willen stoppen zijn er grote scènes. En dus is het rustiger om alles te laten hoe het is.


Hou altijd rekening met:

 • het kind: persoonlijkheid, leeftijd, ontwikkelingsniveau, temperament, … Bv. Vanaf 8 maanden hebben heel wat kinderen het moeilijk om alleen in te slapen omwille van scheidingsangst. Een koppige peuter kan plots niet meer willen gaan slapen. Oudere peuters krijgen vaak last van hun fantasie: een wapperend gordijn wordt al snel een draak en gegarandeerd zitten er leeuwen onder hun bedje.
 • de ouder/begeleider: persoonlijkheid, manier van omgaan met het kind, regels binnen het gezin, …
  Bv. De ene vindt dat een kind alleen in z’n bedje moet slapen, de andere vindt dat het bij de ouders kan slapen.
 • de omgeving: broertjes en zusjes, ingrijpende gebeurtenissen, huisvesting, …
  Bv. Misschien is er niet voldoende ruimte om het kind rustig apart te laten slapen.

Contacteer de verpleegkundige voor informatie en ondersteuning of maak gebruik van het spreekuur opvoedingsondersteuning. Door over de situatie te praten, kan men de situatie in kaart brengen en oplossingen zoeken voor het slaapprobleem.

Bekijk ook ...