Ventileren en verluchten

 De schadelijke stoffen in de binnenlucht kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma, .. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei. Schimmels kunnen ook gezondheidsproblemen geven

De basisboodschap is: ‘Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend’.

Ideaal is het ventileren van je woning via een gecontroleerd ventilatiesysteem. In huizen zonder ventilatiesysteem kan je ventileren via ramen op een kier of verluchtingsroosters. In oudere huizen krijg je hulp van kieren en spleten.

Verluchten doe je door gedurende een korte tijd een raam of buitendeur volledig open te zetten, zodat alle binnenlucht snel ververst wordt. Het is belangrijk om steeds te verluchten bij activiteiten of plaatsen waar vocht en schadelijke stoffen vrijkomen. Doe dit bij voorkeur wanneer je kind zich niet in de ruimte bevindt. 

Aandachtspunten: 

  • Rook niet binnen: Roken vervuilt de binnenlucht het meest van alles, verluchten helpt onvoldoende.
  • Zet de ramen op een kleine kier of klep.
  • Verlucht de woning als er veel mensen aanwezig zijn in eenzelfde ruimte.

Hou het veilig: zet het raam in klapstand of gebruik een raamstopper!

Veel rokers denken dat het oké is als ze roken onder de dampkap of bij het open raam. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Maar binnen roken is nooit oké. Zelfs niet met het raam open. Het is altijd erg gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn.