
Vervoer
Te voet, met de fiets, met de auto, met het vliegtuig, een kind gaat graag op stap. Elk vervoersmiddel heeft wel zijn eigen regels. Bij tweedehandsmateriaal kijk je best extra na of het voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Gebruik hiervoor de checklists en controleer op slijtage, ontbrekende stukjes, ... Bij autostoeltjes wordt afgeraden om ze tweedehands te gebruiken, aangezien een autostoeltje na een ongeval zijn betrouwbaarheid verliest.
De Stint, de elektrische bolderkar waarmee eerder dit jaar een dramatisch ongeval gebeurde aan een Nederlandse spooroverweg, is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO. Volgens de Nederlandse minister van Infrastructuur moeten er eerst enkele aanpassingen worden gedaan aan de Stint voor de elektrische bolderkar opnieuw de weg op mag. Volgens het onderzoeksinstituut zijn er problemen met de rem van de Stint en de lengte van de remweg. De onderzoekers constateren ook problemen met de gashendel. We raden aan de nodige veiligheidsvoorzorgen te nemen als je in de opvang gebruik maakt van een elektrische bolderkar.
Veelgestelde vragen
- Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje in een fietsstoel?
- Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje in een gewone autostoel?
- Mijn kind maakt zich vaak los in de auto. Wat kan ik doen?
Meldpunt onveilig kinderartikel
Heb je speelgoed, kledij, meubilair of andere zaken voor kinderen van 0 tot 3 jaar waar je kind een ongeval of bijna ongeval mee had, dan kan je dit melden.