In het vliegtuig

  • Meestal krijgen kinderen tot 2 jaar geen eigen stoel, maar moeten ze op de schoot zitten. Dat is niet voor elke peuter en ouder evident. Sommige maatschappijen hebben speciale bedjes (babybaskets) voor kinderen jonger dan 1 jaar of je kan het draagbaar autostoeltje gebruiken. Een babybasket klapt uit de wand voor jouw zitplaats. Vraag het tijdig aan.
  • Zorg dat je in het vliegtuig alles binnen handbereik hebt om je baby te verzorgen en te voeden tijdens de vlucht. Hou rekening met vertraging en zorg voor extra voeding. Voorzie een extra dekentje, want in een vliegtuig kan het soms koud worden.
  • Kinderen vinden een vliegtuig vaak leuk, maar kunnen snel verveeld geraken. Voorzie dus voldoende afleiding.
  • De lucht in het vliegtuig is iets droger dan gewoon. Laat het kind voldoende drinken: extra aanleggen bij borstvoeding, extra flesvoeding geven of water. Gezien de recente strenge reglementering voor vloeistoffen in de handbagage kan je het best bij je reisorganisatie of bij de luchthavenuitbater navragen wat de mogelijkheden zijn om flesvoeding op het vliegtuig klaar te maken. Een mogelijkheid is dat je het poeder zelf meebrengt en water aan boord vraagt. Soms kan je een babymaaltijd bestellen.
  • Geef tijdens het opstijgen en landen je kind een fopspeen of iets om te drinken, ook borstvoeding geven op die momenten is ideaal. De slikbeweging zal de druk in de oren verminderen.

In een vliegtuig is er een lagere zuurstofconcentratie. Wees daarom voorzichtig als je kind hart- of ademhalingsproblemen heeft. Probeer lange vluchten van meer dan 6 uur sowieso te vermijden met baby’s jonger dan 3 maanden. Lange vliegtuigreizen zijn niet goed voor een baby om de volgende redenen:

  • Gezien de prille ontwikkeling van de longen is een lange vliegtuigreis op grote hoogte niet gezond voor de longen.
  • De duur van een lange vliegtuigreis is een ongemak op zich voor de baby (slapen, verzorging, etc…).
  • Door de wisselende luchtdruk kan de baby oorpijn krijgen.

Als je de reis toch wil ondernemen, let dan op de tips bovenaan deze pagina om het zo comfortabel mogelijk voor je baby te maken.