Luiers

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers bestaan voor 15 tot 30% uit kunststof: laagjes plastic, elastiek, tape en een 'superabsorber'. Na gebruik worden ze weggegooid. Het gebruik van wegwerpluiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag vermindert de kans op het ontstaan van luierdermatitis (roodheid en uitslag ter hoogte van de luierstreek). Luieruitslag kan evenwel ontstaan als reactie op een bepaald product waar de wegwerpluier mee vervaardigd is. Het kan nuttig zijn om over te schakelen naar een ander merk van wegwerpluier of naar het gebruik van wasbare luiers.

  • Leg geen te grote voorraad aan van de kleinste maat.
  • Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 luiers per dag.

Wegwerpluiers bestaan in verschillende maten en soorten:

  • luiers voor pasgeboren baby’s
  • luiers voor kruipers
  • luierbroekjes

Opgelet!

Er bestaan dunne plastic luierzakjes om vuile luiers in op te bergen. Omwille van het gevaar voor verstikking, wordt extra aandacht gevraagd bij het gebruik van deze zakjes omdat ze gemakkelijk uit de verpakking waaien.

Net als voor alle andere plastic zakken:

  • houdt men ze dus buiten het bereik van kinderen
  • horen ze niet thuis in de kinderkamer.

Wasbare luiers

Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Je sluit ze niet langer met spelden, maar met klittenband, knoopjes of lintjes.

Er bestaan verschillende types herbruikbare luiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken.
Daarnaast zijn er eenvoudige strikluiers, langwerpige rechthoekige lappen met twee koordjes. Je vindt ze in tal van kleuren, stoffen en motiefjes.
De meeste modellen maken gebruik van een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Het papier laat vocht door, maar niet de ontlasting. Is het vuil, dan gooi je het in het toilet.
Handig is een luierzak waarin je de vuile luiers kan stockeren. Je kan hem in de wasmachine uitduwen zonder daarbij je handen vuil te maken.Er bestaan ook luierservice-diensten. Je krijgt een speciale emmer thuis om je gebruikte luiers in te deponeren. Die wordt wekelijks opgehaald, waarbij ook een nieuw pakket schone luiers overhandigd wordt.

Verschillende organisaties, waaronder de Expertisecentra Kraamzorg, en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. Op die manier kan je rustig uitproberen wat je het meest bevalt, alvorens je de investering maakt.
De aankoop van een startpakket luiers is vaak een hele investering. Daarom geven veel gemeentes hun inwoners een duwtje in de rug, vraag dit na in de gemeente waar je woont. Meer informatie vind je op www.ovam.be/luiers.

Duurzame keuzes maken met My fair baby

Geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor de kleine spruit...

Bekijk ook ...