Huid

 • Bescherm op zonnige dagen de huid tegen de zon.
 • Badolie bevordert de soepelheid van de huid. Voeg de badolie toe als de baby al in bad zit.
 • Zeep droogt de huid uit en kan irritatie veroorzaken. Gebruik zeep enkel bij zichtbaar vuil zoals stoelgang. Badcrème of badschuim droogt de huid ook uit.

De fysiologie van de huid van een pasgeborene

De opperhuid (epidermis) en de onderhuid (dermis) zijn bij een à terme geboren zuigeling zeer goed ontwikkeld. De huid heeft bij een pasgeborene een zeer belangrijke functie. De epidermis is een barrière tegen vochtverlies, toxische stoffen en beschermt tevens tegen fysische traumata en infecties.

Bij een prematuur geboren kind is de epidermis immatuur. Dit betekent dat de barrièrefunctie nog onvoldoende is ontwikkeld en het vochtverlies van het lichaam kunstmatig wordt tegengegaan door o.a. verblijf in een incubator. De premature huid is ook extreem gevoelig aan fysische traumata zoals de kleefbanden van infusen. Het verwijderen van kleefband resulteert dikwijls in blijvende littekens.

Voor 36 weken zwangerschap zijn de zweetklieren in de dermis nog niet functioneel. Er zijn dus geen zweetdruppeltjes op het voorhoofd als het kind hevig huilt.

Vanaf de geboorte zal de epidermis in dikte gaan toenemen.


Risicostoffen in babyproducten

Verzorgingsproducten kunnen stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren en allergische reacties veroorzaken. Daarnaast bevatten deze ook stoffen om de producten langer te bewaren of aantrekkelijker te maken. Deze stoffen hebben een negatief effect op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en op de lever. De huid van een baby laat deze gevaarlijke stoffen veel meer door en dit voornamelijk ter hoogte van de luierstreek. Bij veelvuldig gebruik van verzorgingsproducten en vooral van vochtige babydoekjes, zou dit schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van baby’s.

Tips:

 • Koop geen producten met toegevoegde chemische geurstoffen.
 • Koop geen producten met antibacteriële werking, omdat hiervoor vaak stoffen met hormoonverstorende eigenschappen worden gebruikt.
 • Kies voor natuurlijke producten, maar vertrouw niet automatisch op marketing die een product als natuurlijk of organisch aanprijst. Neem ook bij deze producten de lijst met ingrediënten door.
 • Hormoonverstorende stoffen bevatten vaak zeer complexe namen, maar er zit wel enige logica in:
  • Methylparabeen, Ethylparabeen en andere parabenen kunnen worden herkend aan de samenstelling met het woord ‘parabeen’.
  • Bij ftalaten worden er vaak afkortingen gebruikt. Vermijd in ieder geval BzBP, DEP en DMP. Indien de namen ervan wel volledig uitgeschreven zijn, kan je ze ook herkennen aan de samenstelling met ‘ftalaten’.
  • Vermijd ook producten met Bisfenol A (BPA), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylheydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl methoxycinnamaat (EHMC). Indien een product deze stoffen bevat, zijn ze in principe terug te vinden in de ingrediëntenlijst.