Poetsen

In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tanden poetsen. Het poetsen hoeft niet helemaal perfect te gaan, de aanwezigheid van de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta zorgt voor bescherming van het tandglazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. 
Tip:

Breng vanaf het begin regelmaat in het poetsen en probeer hier, ook al gaat het soms moeilijk, niet vanaf te wijken. Naarmate een kind eraan gewend raakt dat regelmatig poetsen erbij hoort, zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden.

Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Sommige kinderen houden de kaken stijf op elkaar en willen niet meewerken. Probeer uit te zoeken waarom het kind niet wil poetsen. Is bijvoorbeeld de tandpasta niet lekker of heeft een kind pijn? Als een kind kiespijn heeft kan het daardoor niet willen poetsen. 

Tips:

  • Poets zelf tegelijk met je kind! Kinderen doen ouders altijd graag na.
  • Geef je kind een tandenborstel als hij in bad gaat. Zo leert hij al spelend in bad, vertrouwd te worden met poetsen.
  • Maak een spelletje van het poetsen. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse kleine, grote, die hard rennen.
  • Zet een muziekje op of zing een liedje bij het tanden poetsen.
  • Gebruik eventueel een eierwekker of zandloper om de tijd van het poetsen aan te geven.

Als het poetsen echt helemaal niet lukt, vraag dan advies aan je tandarts.