Afgekolfde melk bewaren

Onderstaande adviezen zijn richtinggevend voor het bewaren van moedermelk voor gezonde pasgeborenen in de thuissituatie en op de kinderopvang. Voor zieke, kwetsbare of te vroeg geboren baby's volg je best de adviezen van het ziekenhuis.


Enkele praktische tips:

  • Was voor het afkolven je handen met warm water en zeep en zorg dat je kolfapparaat en het materiaal om moedermelk te bewaren hygiënisch proper zijn.
  • Plaats moedermelk steeds achteraan in de koelkast en niet in de deur, dit om temperatuurschommelingen te voorkomen.
  • Wil je moedermelk langer bewaren, dan kan je ze best zo snel mogelijk na het afkolven in de koelkast zetten of invriezen.
  • Bewaar kleine porties moedermelk (50 of 100 ml). Zo voorkom je dat je teveel overschotjes moet weggooien.
  • Pas afgekolfde moedermelk kan je bij reeds eerder gekoelde of ingevroren moedermelk voegen, als je ze eerst een uur apart laat afkoelen achteraan in de koelkast.
  • Melk die in moedermelkzakjes liggend ingevroren wordt, ontdooit later veel sneller dan melk die in potjes of flesjes ingevroren wordt.
  • Het transporteren van verse, bij voorkeur reeds gekoelde moedermelk gebeurt veilig in een koeltas met bevroren koelelement. Bewaar je moedermelk niet langer dan 24 uur op deze manier.
  • Schrijf je datum van afkolven op de verpakking en gebruik de langst bewaarde moedermelk het eerst. Voor moedermelk die in de kinderopvang gegeven wordt, noteer je ook de naam van je kindje op de verpakking.
  • Vul de potjes, flesjes of zakjes niet tot aan de rand. Moedermelk zet uit tijdens het vriezen.
  • Moedermelk die een tijdje bewaard wordt, kan er anders uitzien en vreemd ruiken of smaken. Dit komt door de werking van de enzymes in moedermelk die vetten helpen verteren. De moedermelk blijft voldoende van kwaliteit om aan je baby te geven.

Bewaartijden


Optimale bewaartijd
Vers afgekolfde moedermelk
kamertemperatuur (16-29°)
4 uur*
Koelkast (4°)
4 dagen**
Diepvries (-18°)
6 maanden***
Koeltas met bevroren koelelement (15°)
Max 24 uur
Ontdooide moedermelk
Kamertemperatuur (16-29°)
2 uur
Koelkast (4°)
24u (achter in koelkast)
Diepvries
Niet opnieuw invriezen
Restje opgewarmde moedermelk
kamertemperatuur (16-29°)
1 uur
Diepvries
Niet opnieuw invriezen


*6 tot 8 uur bij lage kamertemperatuur en onder zeer hygiënische omstandigheden
**6 tot 8 dagen onder zeer hygiënische omstandigheden
***tot 12 maanden aanvaardbaar