Afgekolfde melk ontdooien


  • Ontdooi bevroren moedermelk traag achter in de koelkast, niet in de deur of de groentelade.
  • Ontdooi moedermelk nooit op kamertemperatuur.
  • Reken voldoende tijd om melk te ontdooien in de koelkast. Je kan moedermelk best de avond voordat je ze nodig hebt in de koelkast plaatsen.
    • Een potje met 150 ml moedermelk is volledig ontdooid na 14 uur achteraan in de koelkast
    • Een moedermelkbewaarzakje met 150 ml melk dat liggend ingevroren werd, is volledig ontdooid na 8 uur achteraan in de koelkast.
  • Heb je dringend een portie moedermelk nodig? Een moedermelkbewaarzakje met 150 ml melk dat liggend ingevroren werd, is onder handwarm stromend water na 3 à 4 minuten ontdooid. Beschermende stoffen in moedermelk zijn gevoelig voor temperatuur en kunnen vernietigd worden als je te warm water gebruikt.
  • Moedermelk is nadat ze volledig ontdooid is, nog maximaal 24 uur houdbaar achteraan in de koelkast.
  • Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in.
  • Ontdooide moedermelk ruikt, smaakt en ziet er vaak iets anders uit dan vers gekolfde melk. Dit komt door de enzymatische werking in moedermelk. Het heeft geen gevolgen voor de kwaliteit en de beschermende eigenschappen van de melk.