Afgekolfde melk opwarmen

  • Verwarm de melk langzaam in een pan met warm water (au bain-marie) of in een flessenverwarmer. Verhit de melk niet hoger dan 37 °C. Als de melk te warm is, bestaat er een risico op verbranding van de mond en de slokdarm van de baby. Bovendien verliezen de antistoffen, de anti-infectieuze stoffen en de eiwitten in de melk hun kwaliteit bij een temperatuur hoger dan 50 °C. 
  • Gebruik liever geen microgolfoven, want dan wordt de melk algauw te heet.
  • Mocht het in noodgevallen toch nodig zijn om moedermelk op te warmen in de microgolfoven, volg dan deze raadgevingen op:
    • Zet de oven op het laagste vermogen.
    • Verwarm de melk heel kort.
    • Voor een gelijkmatige verwarming in de microgolfoven is het belangrijk de melk halverwege te mengen en dit nogmaals te doen als de melk op temperatuur is. Start met 15 seconden, schud de melk even en warm dan nog eens 15 seconden op. 
    • Laat de opgewarmde fles 1 minuut rusten en rol vervolgens het afgesloten flesje tussen de handen om de warmte over de hele fles te verdelen.
  • Controleer de temperatuur vooraleer de melk aan de baby te geven door enkele druppels op de binnenkant van de pols te laten vallen.